Sieťová neutralitaReuters
StoryEditor

Americký internet nezomrel

17.12.2017, 23:00

Cestovali ste niekedy prvou triedou? Zvýšenie komfortu je príjemné, väčšina ľudí sa však uspokojí so štandardom. Boli by ste za to, aby štát prvú triedu zakázal a stanovil, že podmienky prepravnej služby musia byť pre všetkých rovnaké? Asi by ste si ťukali na čelo.


Vymeňte železnicu za internet a pasažierov za balíky dát, a zrazu je to naopak. V amerických, ale aj európskych médiách vyvolalo zdesenie rozhodnutie Trumpovej administratívy zrušiť Obamove regulácie, známe ako „net neutrality“ (sieťová neutralita). V New York Times nadpis hlásal, že internet zomiera.


Sieťová neutralita znamená, že poskytovateľ internetu musí všetky dátové toky od klientov posudzovať neutrálne a nemôže im dávať privilégiá či ich obmedzovať. V praxi sa vyskytli prípady, že poskytovateľ obmedzil rýchlosť pri použití torrentu. Inokedy poskytovatelia, ktorí vlastnili online streaming službu (Netflix, Hulu a podobne), blokovali prístup ku konkurenčnej službe. Šéf Federálnej komisie pre komunikácie Ajit Pai chce reguláciu nahradiť jednoduchým pravidlom – rob si, čo chceš, ale povedz o tom klientovi. Aké môžu byť argumenty v prospech takéhoto rozhodnutia?


Prvým je rešpektovanie vlastníckych práv a zmluvnej slobody. V Európe nepríliš populárny náhľad na svet, ale v USA sa ešte ako-tak drží. Je totiž základom blahobytu. Ja ti slobodne ponúknem svoje služby a ty ich slobodne môžeš odmietnuť. Netvárme sa, že najnovší diel Hry o tróny je ľudským právom. Ak áno, zrušme duševné vlastníctvo, to pre jeho šírenie efektívnejšie.


Po druhé – cenová štruktúra služieb neexistuje zo srandy. Pasažieri v prvej triede prémiovou cenou pomáhajú zlacniť letenky v ekonomickej triede. Možnosť konfigurovať ceny prispela k tomu, že súkromné spoločnosti postupne obstavali (upchatú) vládnu internetovú chrbtovú sieť. Spomínam na „sídliskovú“ sieť, rozbehnutú susedom. Stála polovicu ceny veľkého poskytovateľa. Za to občas sused musel zablokovať torrenty, aby udržal rýchlosť. Nebol sieťovo neutrálny, napriek tomu sme si mnohí zvolili jeho, a nie klasického poskytovateľa. Tak, ako je na pošte expresná zásielka a na letisku priority lane, prečo nemôže niečo také byť na internete?


Monopoly poskytovateľov sa rozpadajú. LTE siete a lacné Wi-Fi technológie umožňujú vznik konkurencie – pokiaľ štát nerobí problémy, napríklad (úmyselnou?) neschopnosťou ponúknuť frekvenčné pásma, ako svojho času na Slovensku. Paradoxne, vo svete je to hlavne verejný regulátor, ktorý cenzuruje, sleduje, blokuje či trestá premávku na internete. V tom sieťová neutralita nepomôže. Skôr naopak – je potvrdením, že v prvom rade politika rozhoduje o tom, čo sa na internete môže a čo nie.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 02:22