Miroslav BeblavýTASR
StoryEditor

Miroslav Beblavý: Koho zavrieme​

18.12.2017, 23:00
U nás vďaka slobodným médiám, aktívnej opozícii a odvážnym ľuďom o korupcii rozprávame toľko ako nikde inde.

Túto otázku som naozaj dostal nedávno na verejnej diskusii o korupcii v Žiline: Koho by som ja osobne zavrel, keď vymeníme Roberta Fica? Otázka ma najprv šokovala, ale rýchlo som si uvedomil, že je logickým dôsledkom našej situácie.

Slovensko patrí medzi európske krajiny s najskorumpovanejšou politikou. Aj keď poslaneckú imunitu sme už oficiálne dávno zrušili, rozkvitá u nás imunita papalášska. Tá nie je napísaná v Ústave, ale znamená ochranu „svojich“ ľudí.

U nás vďaka slobodným médiám, aktívnej opozícii a odvážnym ľuďom o korupcii rozprávame toľko ako nikde inde. Sme v tom výnimoční, lebo na západ od nás sa menej kradne a na východ od nás sa o tom zase nemôže toľko hovoriť. Otvárajú sa tak obrovské nožnice medzi odhaleným zločinom a takmer neexistujúcim trestom. Ešte horšie ako byť okrádaný je musieť sa pozerať, ako sa vám zlodeji smejú.

To vedie k nahrádzaniu chýbajúcej spravodlivosti nenávisťou a volaním po pomste. Začal s tým Harabin, keď pred desiatimi rokmi povedal Danielovi Lipšicovi, že pôjde do basy. Najnovším príkladom je Robert Fico, keď sa z pozície premiéra vyhrážal všetkým kritikom ukameňovaním. Aj keď sú obaja právnici, spravodlivosť a právny štát pre nich nikdy veľa neznamenali.

Znepokojuje ma však, ak tento pohľad preberá aj opozícia. Niektorí jej predstavitelia tiež začali hovoriť o tom, kto z vlády pôjde do basy. Viem, aké ťažké je udržať rovnováhu, keď proti vám či vašej rodine zneužívajú vládni politici mocenské zložky štátu. Musíme však zostať morálne pevní, pretože našou úlohou nie je pomsta, ale obnova právneho štátu.

V právnom štáte politici nerozhodujú o tom, kto pôjde do basy. To znamená, že zmeníme pomery na prokuratúre a polícii, aby rovnako ako v Česku, Taliansku, Španielsku či vo Francúzsku boli obe zložky nielen nezávislé od politickej moci, ale aj aktívne a nestranne vyšetrovali.

Symbolom nastolenia právneho štátu tak nemôže byť politický šerif vo funkcii ministra vnútra, ale apolitickí, profesionálni a úspešní policajti, prokurátori a sudcovia. Opozičných politikov sa treba pýtať, čo urobia, aby sme takých mali. Strana Spolu napríklad presadzuje náhodné prideľovanie prípadov v polícii a prokuratúre, nezávislú a verejnú kontrolu ich fungovania, ale aj silnejšiu ochranu vyšetrovateľov a prokurátorov pred zasahovaním do ich práce. Bez takýchto zmien totiž skončíme rovnako ako pri každej doterajšej vláde. V lepšom prípade rečami, v horšom pomstou bez spravodlivosti.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 16:44