Americká softvérová spoločnosť Microsoft dostala pokutu za zneužívanie dominantného postavenia na trhu. Firma podľa EK dostatočne nesprístupnila informácie o svojich produktoch rivalom, respektíve im za prístup k týmto technickým informáciám účtovala neprimerane vysoké licenčné poplatky.Reuters
StoryEditor

Dá sa budúcnosť ľudstva naprogramovať už dnes?

26.12.2017, 23:00
Téma. Digitálne zručnosti sa stávajú súčasťou základnej výbavy pracovníkov.

Na konci roka všetci tak trochu bilancujeme a zamýšľame sa nad tým, čo hýbalo nielen naším súkromným svetom, ale aj svetom okolo nás. Takouto hybnou silou súčasnosti je aj digitálna transformácia, ktorá by sa dala prirovnať k industriálnej revolúcii v 19. storočí. Spôsob, akým pracujeme, žijeme, učíme sa, prežívame veci, sa mení a nám sa otvárajú úplne nové možnosti.

Prirodzene, vždy, keď sa deje niečo také významné, čo ovplyvňuje životy všetkých, spájajú sa s tým aj mnohé nové výzvy, s ktorými si musíme ako spoločnosť poradiť. Jednou z nich sú nevyhnutné digitálne zručnosti. Možno si hovoríte, že v ére, keď Slovensko a Európa zápasia s nedostatkom IT špecialistov, sa iba snažíme vychovať si nových „ítečkárov“, ale to je iba špička ľadovca. V budúcnosti budú totiž potrebovať nejakú úroveň digitálnych zručností aj povolania, ktoré nemajú nič spoločné s IT a ktoré zatiaľ ani neexistujú. Odborníci vo všetkých odboroch budú musieť rozumieť tomu, ako technológie fungujú, aby cez ne dokázali tvoriť a neboli iba ich pasívnymi konzumentmi.

Som veľmi rád, že sa ľady pohli a ako kritickú vnímajú situáciu nielen súkromné IT spoločnosti. Aktivizuje sa aj neziskový sektor, akademická obec a štátne inštitúcie, napríklad prostredníctvom Národnej koalície pre digitálne zručnosti a povolania, ktorej súčasťou je aj Microsoft. Nesúvisí to iba so znalosťou sofistikovaných algoritmov či kombinovaní záhadných príkazov. Na toto už existuje množstvo nástrojov, ktoré to zvládnu za nás. Pre nás je dôležité rozvíjať logické a analytické uvažovanie detí a naučiť ich kreatívne pristupovať k riešeniu problémov.


Príkladom môže byť celosvetová akcia Hodina kódu, do ktorej sa Slovensko zapojilo už tretí raz a ktorej cieľom je motivovať školy, deti a verejnosť, aby si vyskúšali programovanie. Technológie zasahujú do nášho života čoraz viac a človek sa s počítačom dohovára práve pomocou programov. Hodina kódu učí programovanie trochu inak, zábavnejšie, lebo výsledky svojho úsilia vidia účastníci hneď v podobe jednoduchých aplikácií či hier.

Do Hodiny kódu sa každoročne zapájajú tisíce detí na Slovensku, no čo ma teší najviac je, že programovanie hrou búra nielen bariéry u zdravotne znevýhodnených, ktorým dokáže dať šancu na úspešnú kariéru, ale aj rodové stereotypy. Na Hodine kódu na ZŠ Drotárska pre deti so sluchovým postihnutím bolo krásne vidno, ako programovanie spája a že kódovanie baví aj dievčatá. To je veľmi pozitívna správa, lebo ženy predstavujú iba necelých desať percent z ľudí zamestnaných v IT na Slovensku. Aby dievčatá nestrácali záujem o technológie, osobitne sa im bude venovať aj novovzniknutá platforma Akadémia programovania pod záštitou Microsoftu a organizácie Aj ty v IT.

Prečo sú digitálne zručnosti či programovanie také dôležité? Ovládať niektorý programovací jazyk totiž znamená mať moc ovplyvniť to, ako žijeme. Preto, ak si nájdete hodinku a vyskúšate si Hodinu kódu so svojimi deťmi, možno tým tak trochu naprogramujete aj ich budúcu kariéru. A verte mi, bude vás to baviť rovnako ako ich.

René Kubů, obchodný riaditeľ pre sektor verejnej správy, Microsoft Slovensko a Česká republika

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 08:36