archív SAV
StoryEditor

Prvý Fickov zákon

02.01.2018, 23:00

Je zvláštne, že na tomto mieste spomínam konkrétny zákon z oblasti fyziky. Je to však preto, že fyzika je univerzálna, a tiež preto, že práve Fickov zákon mi často napadá v súvislosti s obrovským celosvetovým problémom migrácie.

Fickov zákon (podľa nemeckého fyzika Adolfa Eugena Ficka) hovorí, že hustota toku, teda počet častíc prechádzajúcich cez jednotku plochy je úmerný rozdielu koncentrácie týchto častíc medzi miestom A a miestom B. Množstvo častíc, ktoré cez pomyselnú plochu (hranicu) prejde, je úmerné rozdielu koncentrácií týchto častíc medzi miestom A a miestom B. Úmeru zabezpečuje difúzny koeficient, je to konštanta. Teda konštanta pre danú teplotu a typ prostredia, v ktorom sa difúzia odohráva.


Možno trošku zložité, ale vysvetlím. Typickým učebnicovým príkladom difúzie je scéna zo základnej školy na Sibírskej ulici, kam som chodil. Učiteľka fyziky otvorila fľaštičku s éterom pri katedre a my sme v poslednom rade lavíc so stopkami v rukách čakali, kým pach éteru zacítime. Molekuly éteru boli vo fľaštičke vo veľmi vysokej koncentrácii a v triede neboli žiadne. Keďže každý uzavretý systém, teda trieda, má tendenciu byť v termodynamickej rovnováhe, tak sa molekuly éteru vydali na cestu, aby v nejakom čase rovnomerne vyplnili celú triedu. To, ako rýchlo sa to stane, závisí od teploty v triede a aj od množstva prekážok (povedzme stien) kladených pohybu častíc éteru, teda od difúzneho koeficientu.


Ako tento výklad súvisí s migráciou? Vo svete (uzavretý systém ako trieda) je rozdielna koncentrácia chudoby. V Afrike je veľmi vysoká, v západnej a severnej Európe je nižšia. A keďže fyzika (lepšie termodynamika) je univerzálna, dochádza k pohybu nositeľov chudoby do miest s jej nižšou koncentráciou, teda do Európy. Navyše, difúzny koeficient súvisí s teplotou, a tá je v Afrike naozaj dosť vysoká a prehlbuje mieru chudoby. Prekážky, teda hranice, však nie sú nepriechodné. A tak ľudia migrujú napriek našej vôli. Budovanie prekážok difúziu spomalí, ale nezastaví. Fyzikálne mi to vychádza tak, že jediným riešením je zníženie koncentrácie chudoby.


A že je to nezmysel takto ohýbať fyziku? Možno áno, ale história ukazuje, že migrácia v dôsledku chudoby tu vždy bola, a keď sa stala chudoba neznesiteľnou, proces migrácie vždy „samovoľne“ nastal. A to aj u nás, v strednej Európe. Prečítajte si napríklad Amerického cisára. Aj nám blízky Juraj Jánošík vraj bohatým bral a chudobným dával. Čisté znižovanie gradientu koncentrácie chudoby. Vtedy sa to ľuďom páčilo. A čo dnes?

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 04:26