TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Richard Sulík: Čas po Robertovi Ficovi

07.01.2018, 20:36
Potrebné budú skúsené a ustálené strany, programovo a personálne vybavené a s premysleným plánom.

Ak je niekto desať či dvanásť rokov premiérom, bezpochyby mu bude patriť miesto v slovenských dejinách. Asi ako Vladimírovi Mečiarovi. Zatiaľ čo Mečiar je spájaný najmä s divokou privatizáciou a s únosom Michala Kováča mladšieho, na Roberta Fica bude národ pamätať ako na premiéra, ktorý zamoril Slovensko korupciou.

Človek, ktorý kedysi začínal s čistým štítom, a zrejme aj s úprimnou snahou spraviť Slovensko lepším, nakoniec skončí ako chudák bývajúci v byte daňového podvodníka, nosiaci cudzie hodinky a jazdiaci na straníckom aute. To sa skratka stáva, keď niekto, i keď s dobrým úmyslom, uzavrie pakt s diablom. V prípade Roberta Fica je to pakt s akcionármi Smeru, ktorí si miliónnásobne vybrali svoj vklad.

Zbytočné slzy
Toto všetko však bude najneskôr o dobré dva roky históriou a my sa musíme pozerať vpred. Nemá zmysel oplakávať, že prakticky vo všetkých relevantných rebríčkoch – justícia, školstvo, zdravotníctvo a ďalšie – sme na posledných miestach. Zmysel má dívať sa vpred. Po najbližších parlamentných voľbách budeme mať síce za sebou 12 stratených rokov, ale je veľmi dôležité, aby ich nebolo napríklad 20.

Preto ani náhodou nebude stačiť, aby sa moci ujala vláda, ktorej hlavný (a nedajbože jediný) bod programu bude boj proti korupcii. To bude absolútna samozrejmosť, no nie postačujúca. Čo Slovensko bude nevyhnutne potrebovať, je vláda pripravená posunúť krajinu o kvantový skok vpred, asi ako sa to stalo v rokoch 2003 a 2004, keď sa napríklad realizovala daňová reforma.

Odvážne reformy
Na toto rozhodne nebudú stačiť straničky, ktorých lídri sa vytešujú, že sa im podarilo zmeniť nejakú drobnosť spolu so Smerom. Potrebné budú odvážne a premyslené reformy. Potrebné budú skúsené a ustálené strany, programovo a personálne vybavené a s premysleným plánom, ako opäť posunúť Slovensko medzi najkonkurencieschopnejšie ekonomiky sveta. Išlo to pred 15 rokmi, pôjde to aj dnes. Samozrejme, len s vládou, ktorá je na to pripravená.

Nebude to ľahké, ale nie je to nemožné. Ak sa stanovia tie správne priority a k nim premyslené riešenia, je to možné. Práve na to sa budeme my v SaS sústreďovať a v najbližších voľbách ponúkneme voličom premyslené a poctivé riešenia. Je na nich, čo si vyberú.

01 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 04 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 05 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka)
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 12:10