Peter KažimírTASR
StoryEditor

Nehodný Kažimír?

08.01.2018, 23:00

Bol to ten typ tlačovej konferencie, ktorý slovenskí novinári akosi nemusia. O pozitívnej téme, o tom, že sa nám zasa darí o niečo lepšie. Chcel som ľudí informovať, že štátny rozpočet za minulý rok skončil výrazne lepšie, ako sme čakali, a plánovaný schodok na úrovni dvoch miliárd eur bude o osemsto miliónov nižší. Hádam nikoho neprekvapí, na čo sa novinári pýtali: či ekonomické úspechy neprichádzajú samy a napriek krokom vlády, ako hodnotím administratívne zmeny v jednom z rezortov a čo hovorím na bezprecedentný útok prezidenta na ministra vnútra. Skrátka, slovenská mediálna realita už od tretieho dňa nového roka.

Tlačovka však mala ešte jeden cieľ. Chcel som osobne zagratulovať ministrovi financií Petrovi Kažimírovi k prestížnemu oceneniu, ktoré práve dostal. Prestížny britský magazín The Banker, patriaci do skupiny Financial Times, vyhlásil Petra za najlepšieho ministra financií Európy. Dôvody renomovaných odborníkov boli nepopierateľné: výrazné tempo konsolidácie verejných financií pri zachovaní vysokého hospodárskeho rastu.

A teraz sa musím vrátiť o pár týždňov dozadu. Nie celkom rozumiem, prečo odborníkmi dezignovaný najlepší šéf štátnych peňazí nie je dosť dobrý aj na post európskeho ministra financií. Som v politike 25 rokov a na rozdiel od rýchlokvasených domácich revolucionárov rozumiem potrebe konsenzu a politických dohôd. Akosi sa však neviem ubrániť dojmu, že v tomto prípade dohody veľkých európskych hráčov Slovensko jednoducho obišli kvôli svojmu vlastnému prospechu. Je to v krátkom čase už druhý takýto prípad po rozhodnutí o sídle Európskej liekovej agentúry mimo územia Slovenska.

A tak musím povedať veľmi jasne: Slovensko patrí do jadra Európskej únie a na tejto jeho ambícii sa nič nemení. Som presvedčený, že len po boku s tými najvyspelejšími krajinami môžeme rýchlejšie meniť životnú úroveň k lepšiemu. Ale ak na nejakú chorobu Európa dlhé roky trpí, tak je to nedodržiavanie pravidiel a prehliadanie prehreškov voči spoločnému záujmu. Ak sa raz má sformovať skupina štátov, ktoré chcú v integrácii napredovať rýchlejšie, musí sa vyhnúť tomuto chronickému problému dnešnej dvadsaťosmičky. A preto sa nebudem v žiadnom prípade ticho prizerať, ak sa v konkrétnych prípadoch zachovajú silní hráči voči Slovensku nekorektne. Naopak, budem na to upozorňovať a žiadať, aby sme vedeli oceniť aj prínos malých štátov k spoločnému úspechu.

Po predchádzajúcom politickom odmietnutí beriem toto odborné ocenenie ako morálnu satisfakciu pre Slovensko a jeho ministra financií. Jeho úspech je úspechom nás všetkých.


01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 01:15