rippleReuters
StoryEditor

Nie každé krypto je tulipán

10.01.2018, 23:00

Po dvojtýždňovom sviatkovom pospávaní kryptomeny chytili staré dobré tempo a zase raz prekonávajú aj tie najoptimistickejšie scenáre rastu trhovej kapitalizácie. Jediné, čo sa zmenilo, je to, že ťahúňmi v novom roku nie sú staré známe bitcoin, ethereum či litecoin, ale nové čierne kone ako ripple, cardano či stellar. Dominancia bitcoinu medzi kryptomenami sa zmenšila na historické minimum, keď tvorí len asi tretinu kapitalizácie kryptotrhu.

Kapitalizácia kryptotrhu sa už dotkla hranice trištvrte bilióna dolárov. Pre nás, čo raňajkujeme tresku s rožkom, má to číslo podobný zvuk ako čas letu k Proxima Centauri, ale vo svete globálnych financií to zase nie je nič neuchopiteľné. Je to o trochu viac, ako je hodnota belgického štátneho dlhu, alebo zhruba pätina trhovej kapitalizácie China Telecom, či 28-krát menej, ako je kapitalizácia newyorskej burzy.


Nákup kryptomeny je špekulácia. V niektorých prípadoch je však špekuláciou na úrovni nákupu slávnych tulipánových cibuliek. Z cca 1 400 obchodovaných kryptomien sú stovky postavené na biznis pláne „pump-and-dump“, teda na snahe nalákať peniaze od ľudí, ktorí dúfajú, že práve tento „shitcoin“ vyletí do nebies. Po raketovom raste ceny nasleduje podobne rýchly pád a kryptomena upadá do zabudnutia.


Niektorí matadori finančných trhov len v nemom úžase sledujú, čo sa to deje, a tvrdia, že za kryptomenami nie je nič, len mánia. No nie všetky kryptomeny sú tulipánové cibuľky a niektoré majú jasne definovaný biznis model. Exponenciálne zrýchlenie finančných vyrovnaní je asi najčastejšie skloňovaným a napríklad ripple má už vyše 40 korporátnych partnerov, najmä z finančného sektora. IOTA sa chce zamerať na komunikáciu medzi smart spotrebičmi, SALT umožňuje používať kryptomeny ako kolaterál, poweredger má uľahčiť obchodovanie s elektrinou, solarcoin chce revolucionizovať podporu solárnej energie, einsteinium zase podporu vedeckého výskumu.


Podobných projektov sú stovky. Skôr ako tulipánovú mániu tak kryptománia pripomína dot-com bublinu z prelomu tisícročí. Aj vtedy bol každý biznis model, ktorý spomenul slovo „internet“, zavalený peniazmi investorov, len aby sa o pár rokov ukázalo, že to bol nezmysel. No v spálenej krajine ostali stáť Amazon či eBay.


Kryptomince sú v tomto prípade podobnými hlasmi, ako sú hlasy akcionárov. Väčšinou v dosť uletených projektoch, ale kto vidí do budúcnosti?

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 01:52