Ivo NesrovnalPeter Mayer
StoryEditor

Čo prinesie nový osmičkový rok

11.01.2018, 23:00

Sviatky sú za nami, je čas pustiť sa naplno do práce. Tento rok bude rokom okrúhlych výročí. Výročí udalostí, ktoré formovali naše dejiny, či v dobrom, alebo v zlom. Sto rokov od vzniku Československa, 70 rokov od komunistického prevratu, 50 rokov od sovietskej okupácie či 25 rokov od vzniku Slovenskej republiky.

Tento „osmičkový rok“ bude veľmi dôležitý aj pre Bratislavu. Po rokoch príprav sa dokončia niektoré veľké projekty a začnú sa budovať nové. Ak pôjde všetko podľa plánu, na jeseň sa bude po rokoch odkladov otvárať národný futbalový štadión, začne sa stavať nová autobusová stanica, začneme s rekonštrukciou Dúbravsko-karloveskej električkovej radiály a priblíži sa stavba druhej fázy električkovej trate do Petržalky.

Rovnako sa začne s náročnou výstavbou nultého obchvatu mesta D4, novej rýchlostnej cesty R7 a s rozšírením diaľnice D1 do Trnavy. Pokračovať bude masívna oprava ciest a revitalizácia verejných priestranstiev.


Všetky tieto projekty budú veľmi náročné nielen na realizáciu, ale aj na trpezlivosť nás, Bratislavčanov. Ostatný rok som intenzívne komunikoval s vládou a ministerstvami, aby na tieto veci mysleli a okrem iného sa mi podarilo dosiahnuť významné posilnenie prímestskej železničnej dopravy. Ľudia dochádzajúci do mesta by mali mať možnosť vyhnúť sa kolónam a do mesta dochádzať pohodlne vlakom.


Tento rok by sa malo rozhodnúť aj o tom, ako bude vyzerať budúcnosť železničnej dopravy. Na základe štúdie by malo byť jasné, či Bratislava dostane potrebnú novú železničnú stanicu na Trnavskom mýte, finálne rozhodnutie železníc o budúcej podobe Hlavnej stanice, pohnúť by sa mala výstavba takzvaných TIOP-ov – prestupových staníc medzi MHD a železnicou, ktoré posunú verejnú dopravu k západným štandardom. Spolu so spustením systému zdieľania verejných bicyklov a nasadením nových elektrobusov nás po dokončení projektov čaká skoková zmena v kvalite dopravy, na ktorej sme tvrdo pracovali. Po rokoch prázdnych rečí a sľubov sa veci hýbu dopredu. Bratislava sa mení a som hrdý, že sme to zvládli.

Samozrejme, keď chceme dohnať desaťročia stagnácie, vyžaduje to dočasné obmedzenie komfortu. Kým sa všetky projekty dokončia, zažijeme povestné churchillovské krv, pot a slzy, ale rozhodne to stojí za to. Som nesmierne rád, že aj v rozhovoroch s ľuďmi často počúvam, že tomu rozumejú.


Zo srdca vám prajem, aby bol aj pre vás osobne tento rok úspešný a šťastný, aby sa vám darilo plniť predsavzatia a aby vás prekvapoval príjemne. Za seba sľubujem, že budeme pracovať tak, ako doteraz: menej sa venovať rečiam a viac práci. Pretože na konci dňa sú výsledky to, čo sa počíta.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 15:11