Miroslav BeblavýTASR
StoryEditor

Beblavý: Kedy budú dvetisíceurové platy?

15.01.2018, 20:36
Aj tam, kde dnes súboj na trhu práce posilňuje postavenie zamestnanca, často mzdy rastú len pomaly.

Politici sa delia na tri skupiny. Jedni nemajú žiadne myšlienky ani program – len byť čo najviac pri koryte. Iní nápady majú, ale nevedia si stanoviť jasné priority. V Spolu chceme byť v tej tretej – vedieť nielen, čo chceme, ale aj to, čo je najdôležitejšie. Medzi naše zásadné priority radíme vyššie mzdy.

Platy sa do veľkej miery odvíjajú od výkonu nášho hospodárstva. Keby slovenská ekonomika bola – ako pred desiatimi rokmi – najrýchlejšie rastúcou v EÚ, tak už v roku 2025 by sme bez problémov mohli dosiahnuť priemernú mzdu dvetisíc eur. Pri takých mzdách by mladí ľudia prestali odchádzať. Štát by nemusel vymýšľať rôzne sociálne programy pre zamestnancov, ktorí by sa o seba dokázali oveľa viac postarať sami. Aj zdravotníctvo a školstvo by mohli stáť na oveľa zdravších finančných základoch.

Skutočnosť je niekde úplne inde. Aj tam, kde dnes súboj na trhu práce posilňuje postavenie zamestnanca, často mzdy rastú len pomaly. Zamestnanci nevedia, aké majú práva, a zamestnávatelia tlačení k stene zlým prostredím sa bránia razantnému zvyšovaniu. Čoraz viac administratívy, obrovská korupcia, nedotiahnutá infraštruktúra, polofunkčná štátna správa, rozpadávajúce sa školstvo... To všetko znamená, že zatiaľ nemáme nielen rakúske, ale dokonca ani slovinské či estónske mzdy. Mohli by sme to nazvať pokuta za Fica a jeho neschopnosť.

Slováci však zarábajú málo aj kvôli tomu, že z nízkych hrubých miezd dostanú ešte oveľa menej na účet. Zdanenie a zodvodnenie platov je jedna z mála vecí, kde Ficove vlády dosiahli a dokonca prekonali úroveň vyspelej Európy. A každý rok si sťahujú viac. Kažimír s Richterom nastavili totiž daňovo-odvodový automat, ktorý z rastúcich platov automaticky sťahuje čoraz vyššie percento. Osobitne kruté je to pri ľuďoch s podpriemernými príjmami. Z najnovšieho zvyšovania minimálnej mzdy si štát zobral dve tretiny, čo je politika, akú sme nenašli v žiadnej inej európskej krajine. Len málo z vybraných daní ide na dôstojné odmeňovanie verejných zamestnancov. Preto naše opatrovateľky končia v Rakúsku, zdravotné sestry v Česku a učiteľky v Kauflande.

Chceme to zmeniť – samozrejme, vo vláde. Ale už dnes sme spolu s Jozefom Mihálom a Jaroslavou Lukačovičovou pripravili portál vyssiemzdy.sk, ktorý ponúka ľuďom informácie o tom, čo môžu urobiť pre to, aby im na účet chodilo viac peňazí. Na novú vládu si ešte chvíľu počkáme, ale na lepší plat možno zatlačiť už dnes. Nech v roku 2018 dobiehame vyspelú Európu aspoň v mzdách.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 14:05