Imrich BérešPeter Mayer
StoryEditor

Ani vlk sýty, ani koza celá

17.01.2018, 23:00

Nájomné bývanie na Slovensku. Nekonečný príbeh. Ako sa však zdá, ministerstvá financií a dopravy chcú teraz preskočiť hneď niekoľko prekážok. A obeť? Stavebné sporenie. Je priam dojemné pozorovať, ako sa po rokoch ničnerobenia zrazu našla cesta, ako krívajúci segment dať konečne do poriadku. Po revolúcii sme zo štátneho, družstevného, podnikového a z minimálnej časti súkromného vlastníctva bytov urobili presný opak. Nájomné bývanie na Slovensku dnes tvorí iba necelé štyri percentá celkového trhu s bývaním.

Boli to práve stavebné sporiteľne, ktoré iniciatívne v roku 2006 predstavili vtedajšej vláde ucelenú koncepciu nájomného bývania. Už vtedy sme tvrdili, že iná cesta, ako zapojiť do financovania výstavby takýchto bytov aj súkromný kapitál, neexistuje. Spojenie verejných a súkromných zdrojov by bolo najoptimálnejším riešením. Odvtedy uplynulo už 12 rokov. A stále nič. Pred voľbami má každá politická strana plné ústa rečí, ako dá na otázku ohľadne nájomného bývania odpoveď. Avšak po voľbách „skutek utek“. O to intenzívnejšie, a vlastne aj dojemnejšie, vnímam zrýchlenú aktivitu pri riešení tohto problému práve teraz. S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou môžem povedať, že to dopadne podobne ako so zavedením systému ezdravie. Veľa kriku pre nič. Nepripravené, odborne nevydiskutované, sčasti nefungujúce, ale na druhej strane s poriadnou marketingovou kampaňou. Veď, aby o tom všetci vedeli.

Na Slovensku sa väčšinou problémy riešia tak, že niekde sa zoberie a niekde sa pridá. Aj v tomto prípade to zatiaľ vyzerá tak. Pálčivú otázku nájomného bývania chcú kompetentní riešiť škrtmi v stavebnom sporení. Ministerstvo financií prichádza s návrhom zrušenia štátnej prémie pre deti do 18 rokov a chce ju zobrať aj tým, ktorí zarábajú viac. Je prekvapujúce, že vláda, ktorá sa tvári sociálne, berie rodičom jedinú možnosť podpory sporenia prostriedkov na prvé bývanie svojich detí. A to nie je všetko. Stavebné sporiteľne vťahuje do ďalšej administratívnej mašinérie preverovania príjmov tých, ktorí si chcú sporiť. Veď si predstavte: prídete ako klient do banky s tým, že si chcete sporiť a urobiť vklad. A pracovník banky sa Vás opýta, aký máte príjem. Ja tomu hovorím ekonomický nonsens. Nielenže to je nelogické, ale takáto „úspora“ prinesie iba minimum nových nájomných bytov. A nebude ani vlk sýty, ani koza celá.

Verím, že sa najprv pristúpi k odbornej diskusii, argumentácii a analýzam. A až potom k lacným politickým krokom, ktoré opäť k ničomu nepovedú. Jediným výsledkom bude opäť chaos a nedostatok nájomných bytov. Hoci táto otázka mohla a mala byť vyriešená už dávno, aby mladí ľudia mali k dispozícii štartovacie byty a aby sa mnohí pracujúci mohli bez problémov sťahovať aj so svojimi rodinami za prácou.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 04:13