Andrej DankoPavol Funtál
StoryEditor

Nepíšeme brožúrky, reálne pomáhame

23.01.2018, 20:57

Trvalo ukotviť svoje predsavzatia a zámery v praxi nie je vždy jednoduché. O to viac ma teší, že niektoré ciele z nášho volebného programu, ktoré sa týkajú podnikateľov, v tomto roku vstupujú do života.

Zámer je jednoznačný: zlepšiť podmienky pre podnikateľov a zatraktívniť ekonomické prostredie. Dobrou správou na začiatku nového roka je, že od januára sa rušia daňové licencie. Firmy tak za daňové obdobie 2018 už nemusia platiť daňovú licenciu, čo upravuje novela zákona o dani z príjmov.


Zavedenie inštitútu daňových licencií zo začiatku roku 2014 sprevádzali búrlivé ohlasy, v ktorých práve podnikatelia vyjadrovali svoju nevôľu, čo viem ľudsky aj profesijne pochopiť. Som presvedčený, že zmena prináša podnikateľom úľavu. Odoberáme im z pliec automatickú povinnosť platiť daň z príjmu, a to bez ohľadu na to, či je ich spoločnosť v zisku alebo v strate. Práve táto podmienka bola niekoľko rokov pre menšie a stredné podniky, ale najmä pre začínajúcich podnikateľov zásadná, ba čo viac, v niektorých prípadoch mala až likvidačný charakter.

Zmena prispeje k skvalitneniu podnikateľského prostredia, a to aj s prihliadnutím na to, že zvyšovanie zamestnanosti je jednou z našich kľúčových úloh. Rovnako ako postupné odbúravanie administratívnych bariér, ktoré obmedzujú podnikateľov. Zrušenie daňovej licencie pomôže predovšetkým menším firmám – a túto pomoc im Slovenská národná strana prisľúbila. Aj preto, lebo práve malé a stredné podniky sú dôležitým článkom v našom hospodárstve, vytvárajú pracovné miesta aj reagujú na podmienky trhu. Dnes je celý proces naštartovaný, dokonca pridávame bonus: prvýkrát za daňové obdobie roku 2017 si podnikatelia môžu v tomto roku uplatniť aj vyššie paušálne výdavky. Pre živnostníkov sa výdavky zvýšili na 60 percent príjmu. Inak povedané, kým doteraz bola suma paušálnych výdavkov maximálne 5 040 eur, po novom je to 20-tisíc eur ročne. Platí jednoduchá rovnica: keďže si podnikatelia budú môcť odpočítať vyššie paušálne výdavky, zaplatia aj nižšie odvody.

Očakávam, že tieto opatrenia pomôžu firmám napredovať. Jedna zmena však nestačí, preto sa budem aj naďalej angažovať za efektívne zlepšovanie nášho podnikateľského prostredia. A pretože dobrých správ na začiatku nového roka nikdy nie je dosť, doplním aj ďalšiu novinku: zrušenie zdravotných odvodov z dividend. Bol to jasný a nekompromisný zámer, s ktorým sme vstupovali do koalície, súčasť programového vyhlásenia vlády. Vnímam ho ako úspešný rozbeh, ktorý nás posunie k ďalším užitočným rozhodnutiam, pretože Slovenská národná strana má v pláne zaviesť do praxe aj ďalšie výhody pre podnikateľov.

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 02 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 03 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 04 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 08:17