Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trumpov daňový tromf

28.01.2018, 23:00

Ťažké by bolo nájsť v nedávnej minulosti prezidenta USA s grandióznejšími, ale často protichodnými sľubmi, ako je Donald Trump. Ešte zaujímavejšie je, že sa mu niektoré z týchto sľubov darí uvádzať do života. Tým najväčším krokom je daňová reforma. Najväčšia zmena amerického daňového systému od čias Ronalda Reagana prešla koncom decembra tesne Senátom aj Snemovňou. A keďže čas sú peniaze, veľká časť zmien začala platiť o týždeň neskôr, teda od roku 2018.

Na prvý pohľad sa javí najzaujímavejšie zníženie sadzby korporátnej dane. USA mali doteraz vo vyspelom svete nezvyčajne vysokú sadzbu 35 percent. (Napríklad Švédsko má 22 percent.) Tá je po novom na federálnej úrovni 21 percent, po zarátaní štátnych a lokálnych daní má byť priemerne 26,5 percenta, čo je menej ako priemer EÚ na úrovni 26,9 percenta. Keďže sa však menia viaceré podmienky výpočtu daňového základu, firmy priemerne odhadujú päťpercentné zníženie reálnej sadzby.

Sadzbou sa to však nekončí. USA sa presúvajú k teritoriálnemu daňovému systému a budú zdaňovať firmy nie z ich celosvetového príjmu, ale len z toho na území USA. Starý systém motivoval firmy parkovať hotovosť v zahraničí – odhady hovoria o jednom až troch biliónoch dolárov. Očakáva sa príval stoviek miliárd dolárov späť do USA, keďže firmy tieto príjmy budú môcť zdaniť špeciálnou sadzbou osem až 15,5 percenta, podľa typu a použitia. Veľká časť týchto zdrojov bude použitá na splatenie úverov, spätný odkup akcií, ale aj akvizície. Viaceré spoločnosti už ohlásili aj jednorazové bonusy pre zamestnancov, neraz v sumách presahujúcich tisíc dolárov. To pomáha prezidentovi kontrovať obvinenia, že zmeny v dani z príjmov fyzických osôb prinesú viac úspor pre vyššiu triedu. Trumpova reforma znížila sadzby aj jednotlivcom, ale zároveň výrazne obmedzila možnosť odpísať si miestne dane zo základu.

Ďalšou zaujímavosťou je aj okamžitý odpis investície v prvom roku. Táto zmena však bude platiť len do roku 2022, odkedy sa začne možnosť stopercentného odpisu zmenšovať každoročne o 20 percent. Znie to zložito? Vskutku, v tejto reforme je nemalé množstvo dočasných zmien (väčšinou do roku 2025), ktoré majú rôzne rozfázovanie nástupu a výstupu. Dočasné sú aj nižšie sadzby pre fyzické osoby. Táto dočasnosť bola spôsobená rozpočtovými pravidlami.

Tu sa dostávame k hlavnému problému reformy – financiám. Odhad výpadku v rozpočte sa líši podľa toho, ako optimisticky experti kalkulujú s vyšším hospodárskym rastom. Môžu to byť až dva bilióny dolárov do roku 2025. Prezident sa totiž nechystá v rozpočte veľa škrtať. To je však už teraz jedno. Najväčší daňový experiment tejto generácie sa začal. Bude naň reagovať aj EÚ, kde je tendencia skôr hľadať cestu k vyšším daniam?

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 14:31