TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Ľudia potrebujú poradiť, ministerka Matečná radšej útočí. SaS ponúka pomoc

04.02.2018, 23:00
Reagovali sme na podnety ľudí, ktorí sa sťažujú na množstvo nejasností.

Podľa ministerstva pôdohospodárstva si pletieme náhradné užívanie pozemkov s reštitúciami. Taká reakcia rezort nás prekvapila a zároveň spôsobuje ešte viac chaosu do vysporiadania s náhradnými pozemkami. Tlačovú besedu o vysporiadaní s náhradnými pozemkami sme zvolali na základe množstva podnetov od ľudí, ktorí sa boja že prídu o pôdu.

Pre niektorých je to dokonca existenčne dôležitá otázka a preto je k tejto téme potrebné pristupovať s plnou vážnosťou. Nikdy sme nespochybnili úpravy vzťahov v súvislosti s náhradnými pozemkami, ktoré plánuje ministerstvo pôdohospodárstva.

Ministerka Matečná dala dotknutým občanom na žiadosť o pozemky kratučký čas – od jej tlačovej konferencie mali čas len 50 pracovných dní. Ak sa do konca februára k pozemkom neprihlásia, prídu o ne. Namiesto toho, aby ministerstvo prejavilo dobrú vôľu a predĺžilo termín, dokedy je možné o pôdu požiadať a využiť tento čas na komunikáciu, prišla z ministerstva urazená reakcia, ktorá potvrdzuje netransparentnosť celého procesu.

Reagovali sme na podnety ľudí, ktorí sa sťažujú na množstvo nejasností. Ľudia sa boja, že prídu o pôdu, čo sa aj reálne môže stať, a preto žiadajú informácie. Pani ministerka by si mala uvedomiť, pre koho úpravy robia, ak teda nie pre developerov.

Celkovo ide o približne 340 tisíc hektárov poľnohospodárskych pozemkov v najprodukčnejších oblastiach Slovenska a o asi 100 tisíc ľudí, ktorých sa tento problém týka, pričom sa predpokladá, že 50 tisíc ľudí príde o pôdu. Viac ako polovica vyčlenených náhradných pozemkov sa nachádza v okresoch Levice, Dunajská Streda, Trebišov, Galanta, Komárno a Rimavská Sobota, teda v najúrodnejších oblastiach so závlahami.

Novela zákona nerieši napríklad situáciu, ktorá bude bežná – keď na ucelenom hone, ktorý sa použil na vyčleňovanie náhradných pozemkov (§15 zákona č. 330/1991 Zb.) vzniknú plochy, kde náhradný užívateľ nepodá návrh na uzavretie podnájmu, teda zostanú voľné. Kto bude tieto pozemky obhospodarovať? Je zrejmé, že by bolo vhodné nanovo pozemky usporiadať. Je tu však problém, keď časť týchto pozemkov dlhodobo nik neužíval a sú zdevastované. Čo bude s vlastníkom týchto pozemkov, ktorý situáciu nezavinil? Bude odškodnený? Veľa otázok, odpovede však chýbajú alebo sú nejasné.

Preto sme predĺžili návrh, ktorým sa predĺži lehota na predkladanie žiadostí do konca roka 2018 a ustanoví sa, že okresný úrad bude musieť rozhodnúť o žiadosti v zmysle správneho poriadku – teda v lehote 30, resp. 60 dní.

Pripravili sme aj informačný leták pre ľudí, ktorých sa problematika dotýka. Bude distribuovaný dvojjazyčne, predovšetkým v okresoch južného Slovenska.

Na záver: ak občania potrebujú pomôcť alebo poradiť v otázke náhradných pozemkov, môžete sa na nás obrátiť – napíšte nám na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. Budeme sa vám snažiť pomôcť.

tímlíderka SaS pre pôdohospodárstvo

01 - Modified: 2023-11-09 11:03:12 - Feat.: - Title: Najvyššiu ziskovú maržu vlani dosahovala skupina vybraných agropodnikov, tvrdí analytik INESS 02 - Modified: 2023-03-23 14:30:58 - Feat.: - Title: Zabezpečiť si vlastnú zeleninu by pre Slovensko nemuselo byť ťažké 03 - Modified: 2023-01-20 08:26:05 - Feat.: - Title: ​Exšéf PPA mal dostať na úplatkoch 400-tisíc eur. Som za blbca, ponaučenie je, že som mal kradnúť, vyhlásil 04 - Modified: 2023-01-05 15:15:10 - Feat.: - Title: O podporu poľnohospodárskej prvovýroby požiadalo vo výzve 832 žiadateľov, informuje Ministerstvo 05 - Modified: 2022-10-20 09:36:46 - Feat.: - Title: Poslanci prerokujú novelu zákona o podpore v pôdohospodárstve zrýchlene
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 05:16