Robert FicoTASR
StoryEditor

Robert Fico: Odmietnutá pomocná ruka

05.02.2018, 23:00
Oceňujem u koaličných partnerov, že sme našli spôsob, ako pomôcť študentom.

Moje vlády vždy presadzujú politiku, že ak sa krajine ekonomicky darí, musia to reálne pocítiť aj občania. Ekonomické výhľady na tento rok potvrdzujú rast ekonomiky, a preto prišiel čas naplniť aj prísľub, ktorý dala strana Smer študentom v súvislosti s rekonštrukciou internátov. Slovenská ekonomika potrebuje vytvárať konkurencieschopnú generáciu, ktorá sa uplatní v oblasti moderných technológií a dôstojné podmienky na bývanie počas štúdia sú základným krokom k jej profesionálnemu rastu. Oceňujem u koaličných partnerov, že sme našli spôsob, ako pomôcť študentom. Sme pripravení okamžite uvoľniť prvých desať miliónov eur s tým, že v prípade pozitívneho hospodárskeho rastu v druhom polroku to bude ďalších desať miliónov eur.

Za podstatné považujem aj rozhodnutie Európskej komisie, že pokiaľ sa na Slovensku budú uskutočňovať špeciálne zatepľovacie práce na verejných budovách, tieto výdavky nepôjdu ani do dlhu a ani do deficitu. Som presvedčený, že ide o revolučné rozhodnutie, pretože tí, čo majú k dispozícii verejné budovy, budú môcť urobiť verejné obstarávanie, v rámci ktorého sa súkromné firmy budú môcť uchádzať o zatepľovanie verejných budov. Samozrejme, týka sa to aj internátov a školských domovov. Už v tomto roku sme pripravení okamžite začať základné práce, pokiaľ ide o rôzne havarijné situácie, ktoré máme na internátoch. Zároveň začneme proces verejného obstarávania zatepľovania verejných budov s tým, že objem vynaložených prostriedkov by mohol byť aj okolo dvoch miliárd eur, ktoré by mohli súkromné firmy, banky, preinvestovať na ich zateplenie. Môžem povedať, že je to jeden z najväčších projektov. Teším sa aj preto, že Bratislava je mesto, ktoré nemôže využívať európske fondy a takto pomôžeme rekonštrukcii internátov v Mlynskej doline, ktoré sú v kritickom stave.

Toto je stručná filozofia pomocnej ruky, ktorú sme podali rektorom a študentom. Namiesto konštruktívneho dialógu prišla okamžitá negatívna kritika zo strany niektorých predstaviteľov študentov. Nadobúdam pocit, že ide skôr o politikum než o racionálny dialóg a zamyslenie sa nad tým, čo vlastne ponúkame. Chcem upozorniť, že je to cesta, ktorá neprinesie želaný výsledok. Boli to totiž naše vlády, ktoré prinášali riešenia pre študentov. Nie pravica, ale my sme dali vlaky zadarmo, a teraz ideme zásadne zmeniť kvalitu ich bývania.

Cítim morálny záväzok na naplnenie sľubu, ktorý sme dali pred voľbami študentom a dnes prichádza čas krok za krokom tento záväzok naplniť. Dávam im verejnú garanciu, že preplatíme každú faktúru, ktorá vzíde z verejnej súťaže na zateplenie internátov. Máme ešte dva roky pred sebou a verím, že po tom, čo sa rozbehnú projekty a verejné súťaže, študenti uvidia reálne zmeny v kvalite ich študentského života. Z mojej strany podávaná ruka stále platí.

01 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 02 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát 03 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 04 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 05 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 23:55