Richard SulíkMarek Kmeť
StoryEditor

Richard Sulík: Keď sa podpriemerný právnik hrá na kapitána priemyslu

18.02.2018, 23:00

Hospodárska politika Slovenska počas premiérovania Roberta Fica je čistá katastrofa. Výsledok vidieť na rôznych rebríčkoch kvality podnikateľského prostredia, v ktorých občas nerastieme a väčšinou upadáme.

Čo však najviac zaráža, je rozdávanie investičných stimulov. Slovensko má jedny z najväčších regionálnych rozdielov – na západe je vyšší dopyt po práci, a to vytvára tlak na rast miest s výsledkom, že, po prvé, je dostatok pracovných príležitostí, a po druhé, je priemerná mzda výrazne vyššia ako na východe.


Preto by aj podpriemerný právnik mohol pochopiť, že ak chceme znižovať regionálne rozdiely (čo je vyhlásený cieľ všetkých Ficových vlád), mali by sme podporovať východ. Lenže čo robí Robert Fico? Investičné stimuly dáva prednostne tam, kde je nezamestnanosť nižšia ako priemer, konkrétne 68 percent z minuloročných 84 miliónov eur. Napríklad do Trnavy s 3,3-percentnou nezamestnanosťou išlo 19 miliónov na vytvorenie 420 pracovných miest.


Avšak na dlhé roky najväčší hriech je pol miliardy eur pre Jaguar, ktorý sám zamestná tisíce ľudí pri Nitre, ďalšie tisíce zamestnajú jeho subdodávatelia. Už pred príchodom Jaguara bol v Nitre dostatok pracovných miest, teraz ich je prebytok. Výsledok je možno najväčší priemyselný areál na Slovensku, pravidelne kolabujúca doprava a nedostatok zamestnancov.

To však nerieši vláda Roberta Fica tým, že by zrušila nezmyselné dotácie pre baníctvo v 80 kilometrov vzdialenej Prievidzi (sto miliónov ročne na približne 3 500 zamestnancov je 2 380 mesačne na každého, pričom baníci zarobia len zlomok tejto sumy, zvyšok sa medziiným balí do alobalu), aby sa nielen ušetrili peniaze, ale aj uvoľnila pracovná sila. Kapitán priemyslu to rieši dvomi spôsobmi:


Prvý spôsob – húfne vystavuje pracovné povolenia pre pracovníkov z krajín mimo EÚ, čo spôsobuje rôzne spoločenské problémy, počnúc hlukom, končiac konfliktmi. Obyvatelia Serede by vedeli rozprávať. Zároveň sa tisíckami zahraničných a lacnejších pracovníkov betónujú nízke mzdy.


Druhý spôsob – zavádza prémie za presťahovanie v rámci Slovenska. Ak sa niekto z východu, kde je práce menej, presťahuje do Nitry, dostane prémiu až štyritisíc eur. Nielen teda, že východ opustia tí schopnejší a flexibilnejší, ešte aj bohatším regiónom pribudnú tí schopnejší a flexibilnejší z regiónov chudobnejších. Tento dvojnásobný efekt ešte viac zvýši regionálne rozdiely. Ale proti tým zas Robert Fico bojuje, takže je všetko v najlepšom poriadku.

Pozrite si rozhovor s Richardom Sulíkom v HNtelevízii:

01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 01:29