Robert FicoTASR
StoryEditor

Päť bodov, pri ktorých Ficov Smer zlyhal

19.02.2018, 15:29
Agenda 2020 hovorí aj o zásadných rozdieloch, ktoré nás, stranu Sloboda a Solidarita a stranu SMER-SD a koalíciu pod jej vedením priepastne odlišujú, píše Jana Kiššová.

O tom, že podnikateľské prostredie na Slovensku nie je dobré, nemusíme dokazovať prieskumami. Hoci aj ten posledný, rebríček ekonomickej slobody think tanku Heritage znova konštatoval, že Slovensko v ňom opäť kleslo a spomedzi krajín V4 sme na tom najhoršie. Stačí prehodiť slovo so svojim pekárom, majiteľom malého obchodíku či vlastníkom pneuservisu.

Títo ľudia, miesto toho, aby mali voľné ruky na rozvíjanie svojho malého biznisu, denne bojujú s papierovačkami, príkazmi a nariadeniami, kým za ich peniaze, napríklad niekde pri Nitre, vyrastá fabrika. Toto je nastavenie, ktoré chceme principiálne zmeniť.

Prichádzame preto so sadou riešení, a tou je Agenda 2020. Tá okrem opatrení na zlepšenie podnikania na Slovensku hovorí aj o zásadných rozdieloch, ktoré nás, stranu Sloboda a Solidarita a stranu SMER SD a koalíciu pod jej vedením priepastne odlišujú.

1. Po prvé, kým oni tvrdia, že štát má všetko riadiť a regulovať a teda vydávať príkazy a zákazy, dokonca že štát má v podnikaní konkurovať súkromným zamestnávateľom, tak my tvrdíme presný opak. 

Zamestnávatelia sú tí, ktorí majú o trhu najviac informácií a najlepšie vedia, čo a za aké ceny treba vyrábať. Čím menej nezmyselných prekážok im v tom štát bude klásť pod nohy, tým vyšší úžitok prinesú svojim zamestnancom a samozrejme aj štátu.

Veľkú pozornosť sme preto venovali spísaniu zbytočných pravidiel, škodlivých zákazov a príkazov a navrhujeme ich zrušiť. Za všetky spomeniem napríklad:
- Chceme zrušiť definíciu závislej činnosti
- Chceme umožniť podnikateľom uplatniť si daňovú stratu podľa slobodného rozhodnutia daňovníka
- Alebo zliberalizovať odpisovanie majetku – čo by znamenalo, že firma si môže odpisovať majetok ľubovoľne, ako uzná za vhodné – to by pomohlo zlepšiť cash-flow hlavne pre začínajúce firmy alebo pre firmy, ktoré modernizujú či investujú.
Keď odľahčíme zamestnávateľov od mnohých povinností, ostane im viac času aj peňazí na rozvoj firiem a samozrejme na vyššie platy pre zamestnancov.

2. Po druhé, kým Ficove vlády presadzujú vysoké daňové a odvodové zaťaženie ruka v ruke s výnimkami, cez ktoré chcú na svoj obraz formovať, no často skôr deformujú trh, my budeme presadzovať návrat k rovnej 19%-nej dani, aby ostalo v čistom viac peňazí ľuďom, ktorí ich zarobili. Nech sa ľudia sami rozhodnú, ako so svojimi peniazmi naložia a nech nemusia čakať, či im z ich vysokých daní niekto časť vráti formou príspevku na lyžovačku alebo kúpeľný pobyt, keď oni by išli možno radšej na cykloturistiku.

3. Po tretie, kým vláda pracuje systémom, že konkurencieschopnosť Slovenska sa buduje dotáciami pre vyvolených a že stimuly sú to, čo sem má prilákať investorov, my tvrdíme, že nie sú ničím iným len škodlivou náhradou zlého podnikateľského prostredia, navyše s mnohými negatívnymi dopadmi.
Preto veľmi poctivo sledujeme, čo Slovensku v jeho konkurencieschopnosti najviac škodí a to je okrem obrovskej korupcie hlavne byrokracia, drahé a administratívne náročné zamestnávanie, slabá právna istota a vymožiteľnosť práva.

V Agende 2020 navrhujeme preto množstvo opatrení na zníženie administratívy, napríklad:
- zjednodušíme povinnosti v oblasti odpadov,
- nahradíme gastrolístky peniazmi,
- zrušíme povinnosť viesť v rámci firmy rôzne interné dokumenty, ako je Organizačný poriadok, Program vlastnej činnosti,
- skrátime lehotu na archiváciu z 10 na 5 rokov, či
- zrušíme povinnosť uchovávať cenové evidencie.

4. Po štvrté, kým vláda Roberta Fica tvrdí, že podporovať treba len vybraných podnikateľov dotáciami a stimulmi, tak my tvrdíme opak. Tvrdíme, že dotácie a stimuly škodia nielen všetkým tým, ktorí ich nedostanú, ale dlhodobo škodia aj ekonomike. Deformujú trh a do spoločnosti zasahujú spôsobom, ktorý vytvára nezaslúžené majetkové rozdiely a znižuje tak prosperitu jednotlivcov i celej spoločnosti. Navyše, tento typ hospodárskej politiky silne deformuje správanie ľudí a ich očakávania. Ľudia prestávajú chcieť peniaze zarábať, lebo ich vláda učí, že peniaze sa získavajú a zháňajú na ministerstvách a úradoch. A toto je z dlhodobého pohľadu azda to najhoršie, čo politika štátnych stimulov a dotácií spôsobuje.

V Agende 2020 preto navrhujeme zrušiť investičné stimuly a ako jediný stimul ponechať taký, ktorý bude spravodlivý – teda rovnú a zníženú sadzbu dane a rovnaké, dobré podmienky na podnikanie pre všetkých.
Chceme, aby podnikatelia, či už domáci alebo zahraniční, hľadali na Slovensku príležitosti a chceli tu investovať pre dobré podnikateľské prostredie.
Nie aby sem chodili hľadať pre seba výhody na ministerstve.

5. Po piate - kým vlády pod vedením Fica za 10 rokov svojimi umelými zásahmi zmenili charakter Slovenska a spravili z neho takmer výlučne montážnu dielňu v automobilovom priemysle, my v SaS chceme podporiť všetkých.
Napríklad aj návrat k remeslám, ktoré u nás doslova vymierajú. Chceme zjednodušiť živnostenské podnikanie a znížiť nároky na niektoré vybrané živnosti. Chceme dosiahnuť, aby sa ľudia nesnažili len „dobre zamestnať“, ale aby stále viac a viac ľudí chcelo pracovné miesta vytvárať.
A ešte jednu vec si veľmi dobre uvedomujeme.
Žiadnym zákonom nie je možné ľuďom nariadiť blahobyt alebo vysokú životnú úroveň. Nastavením vhodných podmienok sa však dá k tomuto cieľu pomôcť.
A práve tu, v zlepšení podnikateľského prostredia, vidíme začiatok lepšej životnej úrovne Slovákov.

Autorka je podpredsedníčkou SaS a tímliderkou pre podnikateľské prostredie

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 22:25