Imrich BérešPeter Mayer
StoryEditor

Aby zviera nebolo vecou, ale cítiacou bytosťou

19.02.2018, 23:00
Bez zmeny myslenia zmena legislatívy nestačí.

Ukradli psa, predali ho a následne ho nový majiteľ usmrtil pre masť, ktorá má údajne liečivé účinky na priedušky. Odporné a zvrátené. Keď som si prečítal tento príbeh, nenachádzal som slová. O to viac si uvedomujem, že treba čo najskôr uzákoniť, že zviera nie je vec, ale živá cítiaca bytosť. Ministerstvo pôdohospodárstva sa o to snaží už od júna minulého roku. K zákonu však prišlo takmer dvesto pripomienok, a preto jeho účinnosť mešká.

Konečne diskusia

Nie je však dôležité, či si pár mesiacov počkáme. Dôležité je, aby to vôbec bolo. Ochranári zvierat, najmä tých spoločenských, bijú na poplach už niekoľko rokov, ale doteraz sa nenašla vôľa a ochota tento problém riešiť. Pritom každý z nás sa od detstva so zvieratami stretáva. Od raného veku máme v sebe mnohí vyjasnené, že náš pes či mačka nie sú veci. V minulom roku sa konečne otvorila trinásta komnata a o zmene postoja k tejto téme, najmä v súvislosti s týraním spoločenských zvierat, sa začalo búrlivo diskutovať. Sám za seba, ale zrejme aj za mnohých iných hovorím: konečne. Zviera cíti, verí nám, teší sa, dáva nám lásku, ak sa oň staráme. Prečo sa teda k zvieratám legislatíva správa ako k veciam?


Dôležité sankcie
Nový zákon by mal priniesť zásadné zmeny v oblasti ochrany zvierat. Nielen to (aj keď to je najpodstatnejšie), že zviera zadefinuje ako živú cítiacu bytosť. Novela má byť účinným nástrojom na boj proti nelegálnemu obchodovaniu so psami, teda proti takzvaným nelegálnym množiteľom. Bude tiež existovať povinnosť čipovať psy a zároveň povinná registrácia psov a ich držiteľov v Centrálnom registri spoločenských zvierat. Obce tiež budú musieť registrovať odchytené túlavé zvieratá. Ochránime tak práva zvierat najmä pred týraním. A čo je tiež dôležité, novela prináša aj sankcie. Inak by totiž jej vymožiteľnosť v praxi bola nulová. Všetci poznáme súčasnú situáciu. Ak by sa sankcie nezaviedli, prešľapovali by sme prakticky na jednom mieste.


Byť dobrým človekom
Pre mnohých ľudí zviera nie je vec a ani ňou nikdy nebolo. Na druhej strane však existujú aj takí, ktorí považujú zvieratá za tvory, ktoré si nezaslúžia žiadne práva a majú výhradne slúžiť človeku. Novela zákona hovorí predovšetkým o spoločenských zvieratách. Na to, aby sa v tejto oblasti niečo zmenilo, treba najmä zmeniť myslenie. Nemôže ísť iba o zmenu zákona, ale najmä o zmenu v našich hlavách. Nie nadarmo sa hovorí, že nemôže byť dobrý človekom ten, kto je krutý k zvieraťu. Na to, aby sme boli dobrými ľuďmi, treba urobiť aj dobrú legislatívu v oblasti ochrany spoločenských zvierat. Zviera má totiž emócie, cíti bolesť aj radosť. Zviera preto nemôže byť vec.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 11:10