TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Robert Fico: Slovensko na prvom mieste!

19.02.2018, 23:00
Slovensko first! Obmena Trumpovho sloganu mi napadá v súvislosti s krokmi, ktoré sa chystáme prijať na trhu práce.

Slovensko first! Obmena Trumpovho sloganu mi napadá v súvislosti s krokmi, ktoré sa chystáme prijať na trhu práce. Vzhľadom na to, že sa dramaticky otvárajú nožnice medzi potrebami trhu práce a ponukou vzdelávacieho systému, je na stole legitímna úvaha o centralizácii riadenia odborného školstva. Fakty sú jednoznačné. Firmy na aktuálny školský rok ponúkli 2 300 miest v duálnom systéme odborného vzdelávania, ale obsadená je len polovica. Navyše, prognózy, ktoré má vláda k dispozícii, ukazujú, že do roku 2022 budú mať najväčší problém zamestnávatelia v strojárstve a automobilovom priemysle. Každý rok bude na Slovensku chýbať od 2 500 do 3 500 mechanikov strojov a zariadení, nástrojárov, strojných mechanikov, elektromechanikov a podobných profesií. To sú stredoškolské študijné odbory, v ktorých je aktuálny počet študentov a učňov hlboko pod úrovňou potrieb na najbližších päť až sedem rokov.

Stále si stojím za tým, že Slovensko sa nesmie stať predmestím Bruselu, a preto prijmime opatrenia, ktoré možno budú aj bolieť, a predstavitelia VÚC budú kričať. Každý rok však otvárame študijné odbory, absolventov ktorých potreby trhu neuživia, či už ide o všeobecných dizajnérov, propagačných grafikov, animátorov voľného času a podobne.

Takýto prístup je trestuhodným plytvaním verejných financií a neodpustiteľným hazardovaním s osudmi mladých ľudí a ich rodín. Ročne prichádza na trh práce zhruba 30-tisíc absolventov stredných škôl, ale aktuálne zistenia ukazujú, že až 63 percent z nich nenastupuje na pracovné pozície, pre ktoré získali kvalifikáciu počas štúdia a odbornej prípravy. Ak k tomu pripočítame 57 percent absolventov vysokých škôl, ktorí taktiež pracujú v iných profesiách, než na ktoré sa pripravovali, ročne štát vynakladá zhuba 250 miliónov eur na neuplatniteľné štúdium mladých ľudí.


Smutné je, že ide o mladú generáciu so sociálnou frustráciou, ktorá sa môže stať ľahkou korisťou pre neštandardné politické strany s radikálnou a extrémistickou rétorikou. Naším cieľom je, aby sa každý absolvent školy v pracovnom živote uplatnil na adekvátnom a slušne zaplatenom pracovnom mieste. Ideme diskutovať s predstaviteľmi VÚC o nastavení efektívneho duálneho systému a verím, že bez ohľadu na politické tričká pochopia záujem štátu. Prvý krok vidím v posilnení vplyvu krajských rád pre odborné vzdelávanie, v ktorých sú zastúpení predstavitelia zamestnávateľov i úradov práce, na rozhodovanie samosprávnych krajov o štruktúre stredných a odborných škôl. Ten druhý krok by bol zase prijatie novely zákona o odbornom vzdelávaní a príprave. Očakávam v ňom zmeny, ktoré donútia VÚC rešpektovať vo väčšej miere vývoj dopytu na trhu práce po jednotlivých profesiách. Ide nám o slovenských občanov, a preto pre moju politiku stále platí – Slovensko na prvom mieste!

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 03 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 04 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 05 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 08:21