plasty, odpadReuters
StoryEditor

Hodnota za recykláciu

25.02.2018, 23:00

Čína výrazne obmedzila dopyt po vyseparovaných plastoch zo sveta a tie sa v posledných mesiacoch čoraz viac hromadia naprieč členskými štátmi Európskej únie. Tie drahocenné suroviny, krvopotne zachraňované z našich smetných košov, zase až také drahocenné nie sú. Európske romantické predstavy o obehovej ekonomike dostali nepríjemnú ranu od reality.

Recyklácia je nevyhnutnou súčasťou našich každodenných životov. Špinavú košeľu nezahodíme, ale operieme a vyžehlíme. Defekt na pneumatike dáme opraviť namiesto kupovania novej gumy. Do fľaše od kečupu zavaríme bazový sirup.

Hodnota v košoch
Prečo to robíme? Vieme si porovnať náklady z tejto činnosti a výnosy z nej. Vo vyspelom svete však v posledných desaťročiach víťazí politické rozhodnutie, že každý kus odpadu je vzácny a treba ho zachrániť. A to aj za tú cenu, že minieme viac zdrojov na záchranu, ako zachránime. V recyklačných centrách sa tak kopia tony zachránených plastov, papiera a sklenených črepov.

Na obhajobu totálnej recyklácie sa používajú dva argumenty. Jeden tvrdí, že zdroje sú obmedzené a treba ich zachrániť za každú cenu. Na obmedzenosť zdrojov máme však dobrý nástroj – ich trhovú cenu. A tá nám naznačuje, že kým napríklad kovy alebo priemyselný plastový odpad má zmysel recyklovať, pri odpadoch z domácnosti je táto matematika náročnejšia. Nezdá sa, že by trh mal zúfalý nedostatok piesku či celulózy. Recyklácia je vo svojej podstate len iná forma ťažby. Tiež potrebuje stroje, budovy a ľudskú prácu. Namiesto baní „ťaží“ v smetných košoch.

Morálny problém
Druhý argument je v skládkach. Skládky sú vraj a priori zlá vec a mali by sme obetovať ľubovoľné množstvo zdrojov na to, aby skládky zanikli. Skládky sú však vo svojej podstate len obyčajné stavby ako diaľnica, supermarket alebo bytovka. Ak by domácnosti na Slovensku pokračovali v súčasnej úrovni tvorby zmiešaného odpadu, za 70 rokov by naplnili 75-metrovou horou odpadu zhruba plochu závodu Land Rover. Oproti tým spred 50 rokov nespôsobujú väčšie problémy svojmu okoliu ako benzínová pumpa alebo parkovisko. Znečistenie lesov či oceánov je problém morálky, nie skládok. Čím drahšie bude zbavovať sa odpadu, tým bude motivácia na nelegálne konanie vyššia.

V tejto téme prevládajú emócie, nie princíp hodnoty za peniaze. To je škoda. Pri predchádzaní plytvania zdrojmi by sme totiž nemali začať nedojedenými taniermi, ale politikmi.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 01:11