HN/ Peter Mayer
StoryEditor

SNS bude riešiť bývanie v internátoch

28.02.2018, 23:00

Zabezpečiť kultúrnejšie prostredie v internátoch pre našich študentov bolo aj bude jednou z priorít Slovenskej národnej strany. Viem, aká je realita, napokon, aj moje študentské roky sú úzko späté s internátnym bývaním... Verím, že každý jeden študent má svoje vlastné internátne útržky spomienok, každý by vedel vymenovať zoznam položiek, ktoré si zaslúžia v jednotlivých ubytovacích zariadeniach zmenu a našu maximálnu pozornosť. Či už sú to opravy striech, výmeny okien i vnútorného zariadenia. Tieto budovy majú svoj vek, čo je vidieť zvonku aj zvnútra.

V tomto kontexte si zaslúžia pozornosť aktivity ministerky školstva, vedy, výskumu a športu Martiny Lubyovej, ktorá sa tejto téme intenzívne venuje, a dnes môžeme konštatovať, že proces na obnovu internátov sa už vlastne začal. Na modernizáciu by len v tomto roku malo byť dodatočne vyčlenených 20 miliónov eur. Na obnovu sa môžu využiť aj eurofondy v rámci EPC, teda efektívneho využitia energetickej náročnosti (využiteľné na zníženie energetickej náročnosti budov). Plán na modernizáciu vysokoškolských internátov sa kreuje v úzkom kontakte so Slovenskou rektorskou konferenciou. Je to krok, ktorý zaručí objektívne zosumarizovanie požiadaviek. Následne možno pristúpiť k definitívnemu zoznamu prioritných havarijných stavov.


Slovenská národná strana chce a bude reagovať na tieto akútne stavy, a kým sa začne samotný proces zatepľovania, peniaze sa môžu využiť napríklad na výmenu okien, rekonštrukciu strechy či na nákup nábytku... Navyše, ak sa štátu darí, je celkom realistické chcieť, aby všetci občania, pracujúci, dôchodcovia či naši študenti, pocítili benefity. Či už v podobe lepšieho sociálneho zabezpečenia a v prípade študentov – lepších podmienok bývania na internátoch.


Táto problematika bola dlhé roky v zabudnutí, pričom aj opotrebovaný až havarijný stav ubytovacích zariadení môže byť jedným z faktorov, ktorý ovplyvní študentov, či budú získavať vzdelanie na slovenských školách, alebo sa rozhodnú pre zahraničie. Aj preto modernizáciu ubytovacích zariadení – ktorá bola odložená v zabudnutí – SNS vyzdvihla na priečku svojich priorít. Treba rátať s tým, že do riešenia obnovy vysokoškolských internátov v najbližších rokoch výrazne vstúpi aj demografický vývoj so znižujúcim sa počtom vysokoškolákov, ako aj pripravovaná optimalizácia siete škôl.


Odkaz SNS je jednoznačný: postupne budeme intenzívne pracovať na tom, aby sme študentom, ktorí vysokoškolský internát potrebujú, zabezpečili dôstojné ubytovanie. Aby prostredie, v ktorom študujú a prežívajú svoj voľný čas, bolo adekvátnou náhradou ich domovov.

01 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 04 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 09:39