Anton MarcinčinPeter Mayer
StoryEditor

Skutočná zmena musí ísť zdola

06.03.2018, 23:00

Prednedávnom som bol vďaka nášmu veľvyslanectvu v Paríži na návšteve regiónu, ktorý sa vyhrabal z textilného priemyslu, metalurgie a baníctva – kedysi pýchy a základu prosperity, dnes vražednej trojkombinácie. Iste, rozdielov medzi ich regiónom a našimi je mnoho (aj keď do očí udreli rovnaké sumy financií, s ktorými pracujú oni aj my), ale hlavným rozdielom je relevantnosť ich vlády pre každodenný život.

Vláda, ktorá funguje ako expertná a finančná pomoc pre región. Nie ako strašidlo s pečiatkami, ale ako niekto, kto spravuje, organizuje výskum, smeruje vývoj regiónu a riadi, na koho sa dá spoľahnúť, kto funguje na báze argumentov. Iste nie raj na zemi, ale zároveň skutočná účasť či už počítačových maniakov, dizajnérov, mestských úradníkov, galeristov alebo podnikateľov. Iný vzťah vlády a regiónu, než na aký sme zvyknutí. Partneri s vysokými nárokmi na pripravenosť oboch strán, obhajujúci záujmy národné a miestne, s konkrétnymi aktivitami.

Má zmysel o tom hovoriť teraz? Myslím, že práve teraz, keď sa veľmi jasne ukázalo, aká hlboká je naša nedôvera vo vládu (vlády), v politické strany a samotné fungovanie nášho mladého štátu, je potrebné hovoriť o potrebe zásadnej zmeny nastavenia správy Slovenska. Je potrebné zmeniť chápanie úloh a kompetencií vlády, regiónov a obcí z inštitúcií raz za štyri roky asistujúcimi divadielku na tému krajšieho politika, čo viac sľúbi, na relevantné a pre domácnosti užitočné spolky vedené politikmi nebojacimi sa ísť aj v čele sprievodov. Inými slovami, obce nie sú na to, aby vyberali dane za psa a čakali, čo páni upečú, ale aby plánovali svoj rozvoj a argumentmi stáli za miestnymi – a na to ich musia, mimochodom, najprv poznať! Kraje nie sú na to, aby boli neviditeľné, ale aby pomáhali spájať krajské a obecné záujmy do regionálneho sociálno-hospodárskeho rozvoja. Vláda tu nie je pre vybraných podnikateľov, ale na to, aby spájala národné a medzinárodné s regionálnym a poskytovala servis.

Vlády musia byť schopné kumulovať expertízu vo svojich zamestnancoch a musia začať meniť to prekliatie, ktoré nám do vienka vložila Európska únia vo forme eurofondov. Nech sa páči, miliardy eur a nám sa zapáčilo, mnohým malým a niekoľkým veľkým, ba aj profesionálnym medzinárodným zlodejom, aj našim súdom, znalcom, audítorským spoločnostiam, komukoľvek so silnými lakťami. Európa tak pomohla vytvoriť mafiu využívajúcu miliardy eur. Dá sa to zmeniť? Dá, ak zmena pôjde zdola, požadovaná a tvorená hrdými občanmi.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 14:00