Andrej DankoTASR
StoryEditor

SNS je pripravená viesť konštruktívny dialóg

07.03.2018, 23:00

Slovensko zasiahla tragická správa o smrti dvoch mladých ľudí a spustila lavínu informácií, úvah a podozrení. Sledujeme ohovárania aj invektívy v priamom prenose. Počúvame závery, chýbajú však dôkazy. Chýba ľudská úcta, korektnosť aj pokora pred hrôzostrašnými dôsledkami brutálnej vraždy. Kde je rešpekt pred legitímnym procesom vyšetrovania? Kde pramení tá ostentatívna odvaha niektorých aktérov pasovať sa do úlohy vyšetrovateľov aj sudcov?

Áno, trestný čin musí byť vyšetrený. Nie však v atmosfére štvania, ohovárania a napádania. Žiadajme dôkazy, spravodlivé a objektívne prešetrenie skutkov. Nepodliehajme, prosím, vybičovaným emóciám. Lebo keď pripustíme, že emócie neúprosne preskočia naše racionálne uvažovanie – vytratí sa aj triezvy úsudok. Tieto hodiny, dni a rozhodnutia si vyžadujú maximálnu rozvahu. Nie jatrenie rán a prehlbovanie traumy v celej spoločnosti. V situácii, ktorú dnes prežívame, potrebujeme rozvahu a múdry nadhľad. Nie desiatky „zaručených“ vyšetrovateľov a sudcov, ktorí poznajú vinníkov aj tresty.


Naša angažovanosť musí byť slušná a korektná. Tak, ako to prináleží slobodnej demokratickej krajine. Dištancujme sa od všetkých pokusov zvrátiť naše demokratické napredovanie a posunúť dejiny mladého Slovenska späť.

Ten, kto spáchal túto beštiálnu vraždu, je pre mňa netvor. Ale zneužívanie tejto tragédie je rovnako úbohé a odsúdeniahodné. Ubližuje, ponižuje a pošliape ľudskosť. Neunáhlime sa v záveroch, počkajme na dôkazy relevantného vyšetrovania. A potom vpustime do nášho konania aj spravodlivosť. Áno, vražda dvoch mladých ľudí musí byť bezpodmienečne vyšetrená a vinníci spravodlivo potrestaní. A to je postoj, ktorý by nás dnes mal spájať. Správne riešenia potrebujú čas, rozvahu a skutočnú pravdu. Lebo len pravda nás oslobodí.

Slovenská republika je suverénny, právny a demokratický štát. Ako predseda Národnej rady urobím všetko preto, aby akékoľvek absurdné spájania nešliapali po jej mene. Ako predseda SNS konštatujem, že sme pripravení na konštruktívny dialóg so všetkými politickými silami, ktoré to so Slovenskom myslia úprimne. Budeme rokovať s každým, kto chce vecne riešiť aktuálnu situáciu. Musíme trvať na našich hodnotách, verejne ich obhajovať, zároveň posilňovať význam a zmysel našich deklarácií reálnymi skutkami. Zlo sa dnes na Slovensku prejavilo v tej najtemnejšej podobe, ale jediným východiskom je obrátiť všetky naše vedomosti, schopnosti a sily na hľadanie pravdy. Nedajme sa strhnúť nenávisťou, zlobou, závisťou či nízkym ohováraním. Netolerujme neférové metódy a praktiky. Tma sa zmení na svetlo iba vtedy, keď krivdu a zdeformovanú lož vyženieme z našej každodennosti.

01 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 04 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 11:20