Predseda vlády aj policajný prezident napriek pochybnostiam deklarujú objektívnosť vyšetrovania vraždy.TASR
StoryEditor

Eurofondová mafia na Slovensku

09.03.2018, 17:15
Viete, kto zodpovedá za eurofondy na Slovensku? Kto riadi ich čerpanie? Vláda a ministri, píše Ján Rudolf.

Udalosti posledných dní nám naplno odhalili, ako a kde končia eurofondy určené pre slovenský vidiek. Biskup z Košíc v pohrebnej kázni povedal, že nezriadená láska k peniazom to zapríčinila.

Bezcitná láska. Je hrozné, že takáto chorá láska k peniazom dokáže vyvolať toľko nenávisti a zla, že premení mladý ľudský život na smrť. A je to nielen tragédiou človeka, ale aj spoločnosti. 

Slovensko utrpelo ďalšiu ranu. To, čo sa tu roky skrývalo a o čom sa tu roky aj vedelo, vyplávalo na povrch. Eurofondy končia v rukách mafie a záujmových skupín. Eurofondy sa prideľujú netransparentne a ich najhoršia vlastnosť sa volá klientelizmus. Eurofondy nezmierňujú regionálne rozdiely, ale napĺňajú bankové kontá. 

Viete, kto zodpovedá za eurofondy na Slovensku? Kto riadi ich čerpanie? Vláda a ministri. Každé ministerstvo alebo jemu podriadená agentúra manažuje svoj program, prostredníctvom ktorého tečú eurofondy do našich regiónov. A rozhodujú aj o tom, komu tieto peniaze priklepnú.

A takto bolo rozhodnuté aj pri nástenkovom tendri, pri sociálnych podnikoch, pri fotovoltaických elektrárňach, pri miliarde na informatizáciu, pri firme StarEU, pri Plavčanových projektoch, pri kauze Babindol a samozrejme aj v prípade Talianov na východnom Slovensku. V podstate o každom jednom projekte sa rozhoduje na príslušnom ministerstve. Bez podpisu ministra sa žiadny projekt nefinancuje. Z toho je zrejmé, že chápadlá regionálnych „podnikateľov“ musia zákonite siahať až k politikom, ak si chcú niečo vybaviť.

Obraz prideľovania dotácií na východnom Slovensku sa však netýka len Talianov z Kalábrie. Sú len nepatrným zlomkom a malou súčasťou mozaiky fungovania eurofondov na Slovensku. Máme tu ešte aj Čechov, Nemcov, Rakúšanov, Dánov, Francúzov, ale aj iných. A hlavne, máme tu seba samých.

Slovenských mafiánov, oligarchov, podvodníkov, DPH-čkárov, kvázi veľkopodnikateľov a pochybných investorov. Máme tu aj malých a stredných podnikateľov podporujúcich politické strany a ich predstaviteľov, máme tu vyvolených primátorov a starostov. Títo všetci dostávajú eurofondy v podobe poľnohospodárskych dotácii, grantov na nákup strojov a zariadení, príspevkov na pochybné inovácie, nerealizovateľný výskum, predražené cesty a diaľnice, čističky a skládky, chodníky, ktoré nikam nevedú, alebo kúpaliská, ktoré nefungujú.

Chápadlá všetkých siahajú do politiky. Toto je odkaz týchto dní. Toto je pre mňa posolstvo novinára, ktorý chcel slušné Slovensko. Mafia je v Michalovciach, aj v Bratislave. 

„Existuje aj inštitucionalizované zlo. To je zlo, ktoré vykonávajú skupiny ľudí, inštitúcie. To je organizované zlo, zločinecké skupiny“ odzneho na pohrebe. A to je aj dobre organizované a dnes aj odhalené prideľovanie eurodotácií na Slovensku. Od ministra, štátneho tajomníka, vysokého štátneho úradníka, hlavného štátneho radcu, cez konzultačné a poradenské firmy až po podnikateľa alebo starostu. Slovom eurofondová „mafia“. 

Biskup vyzýval: „Nech nás dobrý Boh chráni od toho, aby sa v našej krajine rozmáhalo inštitucionalizované zlo“. Bohužial, už sa rozmohlo. Slovensko dnes potrebuje vidieť, ako zlo odchádza zo scény. Raz a navždy. To je odkaz z Veľkej Mače.

Autor je expert strany Sloboda a Solidarita na eurofondy.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 01:57