StoryEditor

Najhodnotnejší artikel podnikania

13.03.2018, 23:00

V čase, keď mi v nemocnici po infarkte, istý významný vedec a politik povedal: „Kybernetika potvrdzuje, že malé systémy sú pružnejšie, ľahšie sa prispôsobujú.“ Uvedenú vlastnosť malých systémov nachádzam vo vzdialenosti meranej časom prepravy lietadlom ani nie troch hodín.

Náš veľvyslanec vo Fínsku Tibor Králik zvýraznil hodnotu nadobúdania znalostí od samého detstva a združovanie mozgov. Napríklad v inovačnom parku Technopolis. Fínske inovačné centrum „poskytne zázemie pre naše firmy alebo študentov, ktorí tu budú hľadať nové kontakty a budú chcieť sami ukazovať svoje nápady“.

V pamäti sa mi vynárajú slová predsedu SAV Pavla Šajgalíka, ktorý v rámci rokovania o možnej spolupráci s mojou nadáciou na podporu vedy a vzdelávania prezradil, že sa rozhodol aj pomocou iných inštitúcií vytvoriť lukratívne vedecké zázemie. Ide hlavne o to, aby mladí nadaní ľudia mohli mať aj náležité finančné a morálne ocenenie, aby sa naplno mohli venovať svojmu odbornému rastu a prispeli k rozvoju slovenskej vedy a ekonomiky.

Predseda SAV Šajgalík vie presne, čo hovorí, a pozná príklady, ako by bolo možné jeho ideu dosiahnuť. Pri návštevách niekoľkých „združených“ pracovísk vo Fínsku som našiel „raj“ nápadov a konkrétnych realizácií. Takzvaný inovačný biznis je totiž do značnej miery založený na osobných väzbách. Potvrdil to aj Lars Miikki, spoluvýrobca a spolutvorca Platformy prototypov pre inovácie Urban Mill, ktorý sa podrobne rozhovoril o ich aktivitách, kde základnou „stavebnou jednotkou“ je prepojenie ľudí na rozvoj a budovanie znalostí. Svoje zázemie majú v areáli Aalto University v „Inovačnej záhrade“ Espoo. Urban Mill umožňuje dlhodobú spoluprácu prostredníctvom nových riešení. Členstvá a programy zahŕňajú využitie spoločných priestorov, zľavy na podujatiach, možnosť využitia 3D virtuálnej technológie. Poskytujú spolu s Aalto Built Environment Laboratory, smart obrazovky, tematické siete a prístup do servisnej siete.

Názor o potrebe združovania vo vede a v praxi potvrdila aj Aalto University – Design Factory. Je to inovatívna multidisciplinárna inštitúcia, ktorá prepája vedu a umenie s technológiou a obchodom. Tvorí ju šesť fakúlt. Univerzitu navštevuje 20-tisíc študentov a má štyritisíc zamestnancov, z toho 386 profesorov.
Viljami Lyytikäinen v závere exkurzie povedal: „Dôležité sú znalosti, ale ešte dôležitejšie sú vzťahy medzi ľuďmi, a preto ľudia sa majú mať radi, vzájomne si pomáhať, a život a práca sú potom jednoduchšie.“ Skutočne, na začiatku spomenutý výrok o malých kybernetických systémoch nachádza svoje uplatnene rovnako vo vede, ako aj v spoločenskej praxi.

01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 03 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 04 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí 05 - Modified: 2024-03-07 00:51:12 - Feat.: - Title: Slovenský europoslanec sa v paneli zameral na malých podnikateľov. Únia by mala pomôcť aj farmárom
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 17:00