TopSpeed
StoryEditor

Elektromobily dnes

15.03.2018, 23:00

Vo svete sa ročne predá zhruba 80 miliónov automobilov s klasickým motorom, na druhej strane asi len 300-tisíc elektromobilov. Rozdiel je výrazný, až šokujúci. Ale keď čítame noviny a sme pod vplyvom médií, máme pocit, že doba elektromobilov je už predo dvermi.

Európska únia podporuje rozvoj elektromobilov stovkami miliónov eur. Aj jednotlivé členské štáty prispievajú na rozvoj infraštruktúry pre elektromobily značnými prostriedkami. Výsledok je však otázny, keďže sú vyhlásené programy, no prostriedky sa nevyčerpajú, lebo nie je dostatok záujemcov. Samozrejme, je tu aj efekt sliepky a vajíčka, lebo kým nie je vybudovaná sieť nabíjacích staníc, nebudú sa kupovať elektrické autá, avšak na vybudovanie siete nabíjačiek bez áut je potrebná tiež veľká odvaha.

Samozrejme, treba pripomenúť, že aj keby sme mali autá aj infraštruktúru, tak cena jedného dobitia bude veľmi blízko k cene, akú dnes zaplatíme za natankovanie klasického auta, lebo návratnosť investície do nabíjacej stanice je limitovaná časom. Keď budete nabíjať elektromobil na momentálne najrýchlejšej nabíjačke, bude to trvať minimálne tridsať minút, takže denne teoreticky obslúži 48 áut. Vybudovať rýchlu nabíjačku stojí pri momentálnych cenách okolo 80-tisíc eur. Keď počítate návratnosť na štyri roky – keďže to je aj jej približná životnosť – tak sa ľahkou matematikou dostanete k tomu, aká musí byť marža na jednom nabití. Druhým, ešte väčším problémom je dojazd elektrických áut. Výrobcovia deklarujú okolo 450 kilometrov, avšak pri použití v meste je to oveľa nižšia vzdialenosť.

Spoločnosť MOL nedávno v Budapešti zriadila službu carsharing, keď si zákazník po stiahnutí aplikácie a zaregistrovaní môže v meste vypožičať auto. Projekt je veľmi úspešný, za mesiac sa registrovalo viac ako 20-tisíc záujemcov. Časť áut je elektrických, avšak možnosť použitia je veľmi nízka, lebo ich dojazd je len asi 250 kilometrov, keďže potreba kúrenia a v lete zase chladenia hranicu dojazdu výrazne znižuje.

Treba ešte pripomenúť, že keď sa niekto vyberie z Bratislavy do Prahy a späť, aj pri optimálnych poveternostných podmienkach musí auto nabiť. To znamená urobiť si prestávku tridsať minút alebo aj viac, ak je niekto na nabíjačke pred ním.

Keď si to všetko spočítame a premyslíme, môžeme konštatovať, že vlastniť elektrické auto dnes neznamená úsporu a pri jeho použití môže preprava trvať dlhšie, čo si z hľadiska cestovateľského komfortu vyžaduje veľa kompromisov.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 16:13