Radko KurucMarek Kmeť
StoryEditor

Povinné čítanie pre každého

21.03.2018, 23:00

V súčasnosti tak často skloňovaná dôvera v inštitucionálne piliere štátu nie je to jediné, čo potrebujeme, aby sa nám to tu, obrazne povedané, nezosypalo na hlavu. Štát musí vedieť reagovať na množstvo rôznych výziev. Je to práve Národný program reforiem, ktorý je akýmsi sumárom a zároveň generátorom verejných politík plánovaných v najbližšom období. Materiál tiež bilancuje už prijaté opatrenia. Vláda ho každoročne posiela Európskej komisii, ktorá krajinám posiela spätnú väzbu v podobe odporúčaní, čo by mali považovať za svoje priority.

Národný program reforiem je potvrdením, že verejné politiky nemožno degradovať napríklad len na otázku výšky daňových sadzieb. Porovnanie oblastí ekonomiky, sociálny vecí a verejného sektora s výsledkami dosahovanými v zahraničí nám jasne ukazuje, kde nás najviac tlačí topánka. V prípade Slovenska je to trh práce, sektor zdravotníctva a základné školstvo. Všetky tri oblasti sú zdrojom výziev, ktoré nemôže ignorovať akákoľvek vláda.


Napriek historicky najnižšej miere nezamestnanosti v rámci trhu práce stále evidujeme druhý najvyšší podiel dlhodobo nezamestnaných na celkovom počte nezamestnaných v rámci EÚ. Alarmujúce napríklad je, že až zhruba dve tretiny rómskej populácie nedosahujú ani stredoškolské vzdelanie. Problémy zamestnať sa však pramenia už v slabých výsledkoch vzdelávania. Navrhované a implementované opatrenia v sektore zdravotníctva nám zas môžu pomôcť znížiť počet predchádzateľných úmrtí.

Aj rezort financií má v Národnom programe reforiem viacero priorít. Podstatná je pre nás efektivita verejných výdavkov, ktorú sa snažíme zvyšovať iniciatívou Hodnota za peniaze. V prvých dvoch rokoch prešli revíziou výdavky v objeme vyše 15 percent HDP. Posudzované sú aj významnejšie investície. Zároveň stále musíme klásť dôraz na efektívnejší výber daní. Za uplynulé roky sa podarilo výrazne zlepšiť výber najmä pri DPH, efektívna daňová sadzba dosiahla najvyššiu úroveň od roku 2005. Vo výhľade sú aj ďalšie opatrenia na zlepšenie výberu daní. Okrem toho je v pláne testovanie výdavkových stropov. Simulácie postavené na minulých výsledkoch nám môžu načrtnúť, ako efektívne nastaviť výdavkové limity v budúcnosti.

Národný program reforiem je dokument, ktorý odporúčam ako povinné čítanie pre všetkých, ktorí sa chcú zorientovať vo verejných politikách. Určite je dobrým odrazovým mostíkom k vecnej diskusii. Budeme ju potrebovať, keď sa súčasná búrlivá atmosféra upokojí. Aby sme dokázali posunúť túto krajinu vpred. Dokument budúci týždeň predložíme na verejné pripomienkovanie.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 05:45