archív SAV
StoryEditor

Kontrakcia dĺžky a dilatácia času

28.03.2018, 00:00

Vieme, že veta „prišlo to ako blesk z jasného neba“ znamená, že niečo sa stalo tak extrémne rýchlo, že nás to prekvapilo. Tí, ktorí dávali na strednej škole pozor, vedia, že blesk sa šíri rýchlosťou svetla a rýchlosť svetla je tá najväčšia možná rýchlosť. Nič ju nemôže prekonať. Asi aj preto sa vraví, že zlé správy sa šíria rýchlosťou svetla. Prichádzajú extrémne rýchlo. My, čo sme v škole dávali pozor, sme ako deti počítali, ako ďaleko je búrka. Stačilo stopnúť čas medzi zábleskom blesku a ozvenou hromu a vedeli sme vypočítať, z akej diaľky búrka prichádza. Pre tých, čo dávali v škole pozor menej, vysvetlím: rýchlosť svetla je približne tristotisíc kilometrov za sekundu, kým rýchlosť zvuku je len tristo metrov za sekundu. Teda svetlo blesku vidíme oveľa skôr, ako počujeme zvuk hromu. Keď zanedbáme čas, za ktorý k nám prišlo svetlo blesku, jednoduchým výpočtom vieme kvalifikovane odhadnúť vzdialenosť epicentra búrky. Teda veta „blesk z jasného neba“ je skúsenosťou generácií použiteľná aj vo fyzike (vzdialenosť epicentra búrky) aj v ľudskej skúsenosti (neuveriteľne rýchla a prekvapujúca správa).


Pridám ešte jeden poznatok zo strednej školy. Einstein v roku 1905 publikoval špeciálnu teóriu relativity a tá sa zaoberala pohybom systémov rýchlosťou blízkou rýchlosti svetla. Vtedy zaužívané pravdy strácajú svoju, našimi zmyslami zažitú výpovednú hodnotu. Pri týchto rýchlostiach dochádza k zmenšovaniu dĺžky predmetov a naopak, čas sa predlžuje. Dochádza ku kontrakcii dĺžky a k dilatácii času. Teda, meter už nie je metrom, je kratší a sekunda už nie je sekundou, je dlhšia. Ja viem, že sa to ťažko predstavuje, ale Einstein tieto tvrdenia dokázal aj experimentálne. Dnes už žiadny vedecký pracovník o týchto zisteniach nepochybuje a dokonca mnoho prístrojov bežného života tieto „relativistické“ efekty používa. Teda fyzika je náš životný spoločník, či sa nám to páči, alebo nie.

V poslednom čase sme všetci zaregistrovali správu, ktorá prišla ako blesk z jasného neba. Vražda dvoch mladých a nevinných ľudí je strašná, bola to veľmi zlá správa a rozšírila sa rýchlosťou svetla! Po tomto oznámení sa udalosti dali do pohybu veľmi rýchlo. Ich rýchlosť bola natoľko veľká, že začala platiť Einsteinova špeciálna teória relativity. Došlo aj ku kontrakcii dĺžky a aj k dilatácii času. Velikáni slovenskej politiky stratili veľkosť, stali sa malými a čas, v ktorom sa rozhodovali, sa im predĺžil natoľko, že väčšina rozhodnutí prišla neskoro.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 04:26