Miroslav BeblavýTASR
StoryEditor

Miroslav Beblavý: Aby sa to neskončilo ako vždy

10.04.2018, 00:00
Po budúcich parlamentných voľbách bude mať nová vláda maximálne rok na to, aby presadila základné zmeny vo fungovaní štátu.

Bývalý ruský premiér Viktor Černomyrdin sa preslávil výrokom charakteristickým pre našu slovanskú dušu: „Chceli sme to najlepšie, ale dopadlo to ako vždy.“ Po udalostiach uplynulého mesiaca sa ma veľa ľudí pýta, ako zaistiť, aby Černomyrdinova kliatba tentoraz neplatila – aby sme o niekoľko rokov mohli povedať, že zo Slovenska je rekonštruovaný štát bez hnilých základov. Odpovedám, že na to treba tri veci.

Po prvé, pochopiť náročnosť našej situácie. Veľkú službu urobili Slovensku minulý týždeň Nadácia Zastavme korupciu a týždenník Trend, keď zverejnili článok, ako to chodí v slovenskom Policajnom zbore. Podľa ich zistení netreba ani pokyn, aby sa niečo nevyšetrilo. Neschopnosť mnohých kľúčových ľudí, zle nastavené motivácie, chýbajúci profesionalizmus a klientelizmus ako nástroj riadenia to zabezpečia samy. To isté platí na prokuratúre, súdoch, na úradoch, ale aj vo vašej najbližšej nemocnici. Tu nejde o výmenu jednotlivcov, potrebujeme, naopak, hĺbkovú rekonštrukciu štátu. Tú nedokázali napríklad Rumuni – pozatvárali množstvo politikov a úradníkov, ale korupcia a nefunkčnosť štátu fičia ďalej. Ak chceme zmeniť Slovensko, musíme riešiť nielen zatváranie zlodejov, ale aj stav politických strán, vzťah štátu a občana či ekonomickú silu oligarchie. To všetko obsahuje Rekonštrukcia štátu, program strany Spolu na zmenu pomerov na Slovensku.

Po druhé, byť pripravený. Po budúcich parlamentných voľbách bude mať nová vláda maximálne rok na to, aby presadila základné zmeny vo fungovaní štátu. Preto je nevyhnutné mať potrebné zákony pripravené v čo najväčšej miere už pred voľbami. Zároveň moc musia prevziať ľudia nielen charakterní, ale aj odborne podkutí a politicky schopní. Zatiaľ tak pripravení nie sme a je to základná úloha pre opozíciu.

A na záver si pripomenúť, že Slovensko to už dokázalo. V roku 1997 uverejnil istý americký politológ v prestížnom vedeckom časopise článok, podľa ktorého mečiarizmus nie je žiadna náhoda, ale, naopak, vyplýva z toho, akí my Slováci naozaj sme. O rok sme poslali Mečiara z úradu vlády do Elektry. Americký profesor mal v mnohom pravdu – krajiny s podobnou históriou ako my, napríklad Srbsko, majú dodnes veľký problém s demokraciou. My Slováci sme však dokázali nebyť otrokom minulosti. A preto napriek Černomyrdinovi netreba zúfať. Ak uspejeme, Slováci budú skôr pripomínať Američanov, o ktorých Churchill vyhlásil: „Američania vždy robia to správne – ale až keď vyčerpajú všetky ostatné možnosti.“

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
22. apríl 2024 22:28