Richard RašiPeter Mayer
StoryEditor

Svet nie je iba čierny alebo biely

11.04.2018, 00:00

Keď sa začítam do médií alebo pozerám sociálne siete, mám pocit, že svet je iba čiernobiely. Sú tu len tí dobrí alebo tí zlí. Tí dobrí, ktorí hlasno kričia, tí dobrí, ktorých názory sú tie správne, slušné, a tí zlí, ktorí by mali byť ticho, lebo ich názor aj tak nie je in.

Na Slovensku sa v posledných týždňoch vytvorila, povedal by som, zvláštna atmosféra. Pseudoodborníci kastujú ľudí, kastujú politikov, ale aj umelcov či odborníkov, a hodnotia ich nie za to, čo dokázali, čo urobili pre Slovensko, ale vytiahnu si niečo z ich minulosti a diskvalifikujú ich.


Slovensko však nie je dobré a zlé, Slovensko nie je ani čierne a biele. Slovensko je krajina plná inteligentných ľudí s názorom. Niektorí ho prezentujú hlasnejšie, iní tichšie, v závislosti od povahy, a niektorí si svoj názor nechávajú pre seba. Je to mlčiaca väčšina, ľudia, čo vnímajú spoločenskú situáciu aj politiku a majú na ňu svoj názor. Sú to ľudia, ktorí každé ráno vstávajú do práce, potom sa ponáhľajú za rodinou, učia sa s deťmi a snažia sa, aby ich najbližší mali podľa možností všetko, čo potrebujú. A keď si večer zapnú televízne správy či internet, nechcú vidieť, ako sa politici hádajú, ale čo spravili pre to, aby sa oni mali aspoň o trochu lepšie. Preto nepovažujem za férové, keď niektoré zástupkyne zdravotných sestier nedôverujú ministerke zdravotníctva, ktorá má jasnú víziu, ako posunúť rezort dopredu, či niektorí nedôverujú ministerke kultúry, ktorá je schopná a skúsená manažérka.


Nová vláda Petra Pellegriniho, ktorej som podpredsedom, chce pokračovať v naštartovaných projektoch tej predchádzajúcej. Čo sa týka Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu SR, máme pred sebou jasné priority. Akcelerovať čerpanie eurofondov, zjednodušovať ich a najmä vytvoriť transparentné prostredie, v ktorom sa budú rozdeľovať. Oslovili sme širokú odbornú verejnosť, aby nám dala svoje podnety, a v priebehu niekoľkých mesiacov predstavíme ďalšie opatrenia, ktoré, verím, pomôžu k výraznému zjednodušeniu ich čerpania. Jedným z nich budú aj nové podmienky verejného obstarávania, ktoré musia byť v súlade so smernicami Európskej únie. Nedovolím však, aby sme obstarávanie komplikovali nad rámec toho, ako sa obstaráva v Nemecku či vo Francúzsku, a komplikovali tak život všetkým. A čím viac procesov sa nám podarí zelektronizovať, tým jednoduchšie budeme vedieť prijímateľov aj kontrolovať.


V oblasti informatizácie máme jasnú prioritu – občana. O pár mesiacov už nikto nebude musieť štátu predkladať štyri druhy výpisov – z obchodného a zo živnostenského registra, z katastra nehnuteľností a z registra trestov. To je len začiatok. Musíme zautomatizovať čo najviac životných situácií tak, aby občan nemusel behať po úradoch a len dostal informáciu, že úrady všetko za neho vybavili. Ušetríme tým ľuďom nielen čas, ale aj peniaze a nervy.


01 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 03 - Modified: 2024-04-15 11:16:59 - Feat.: - Title: Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho 04 - Modified: 2024-04-11 19:32:41 - Feat.: - Title: Vláda schválila novelu zákona: Samosprávy majú v máji dostať celoročný podiel na dani z príjmu firiem 05 - Modified: 2024-04-11 14:13:15 - Feat.: - Title: Štátne aktíva vo výške takmer štyri milióny eur pôjdu na príspevok do spoločnosti Slovensko IT
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 13:23