Daniel KollárPavol Funtál
StoryEditor

Medzi bublinou a revolúciou v systéme

12.04.2018, 00:00

Keď sa stal bitcoin druhým najvyhľadávanejším výrazom na Googli, spolu s „návodmi“, ako na virtuálnych menách zarobiť, do istej miery ma zneistila predstava možných dôsledkov. Pri poskytovaní investičných produktov máme ako banka množstvo legislatívnych povinností s cieľom chrániť klienta a v čo najväčšom rozsahu informovať o možných rizikách. Do veľkej miery to má svoje opodstatnenie, lebo klienti sa neraz ešte len učia, ako na to, a investície si iba postupne nachádzajú miesto v ich portfóliách.

Ale môžeme v prípade kryptomien vôbec hovoriť o investovaní? Nazval by som to skôr dobrodružstvom, pri ktorom len ťažko predvídať pravdepodobnosť červených alebo čiernych čísel na konci dňa. Aj preto ma až tak neprekvapilo rozhodnutie Twitteru a Facebooku obmedziť reklamu na kryptomeny, uvedomujúc si zraniteľnosť koncového článku.


Nejednotný pohľad dvadsiatky najväčších ekonomík sveta aj členských štátov EÚ len potvrdzuje komplikovanosť témy. Virtuálne meny, pochopiteľne, lákajú. Kombinujú v sebe niečo nové, inovatívne, do veľkej miery anonymné. Navyše, akákoľvek absencia regulácie predstavuje protipól v súčasnom, často preregulovanom svete. Bitcoin, ethereum, litecoin ani ďalšiu z množstva kryptomien nenatlačíte a nenalejete podľa potreby do ekonomiky. Otázkou však je, či to ako argument pre investovanie do nich a ich dôveryhodnosť stačí. Aj v kontexte doby, keď kyberkriminalita naberá nevídané rozmery.


Vrátim sa však k úvodu. Medzi vývojom hodnoty bitcoinu a intenzitou „gúglenia“ informácií o ňom bola vlani až 91-percentná korelácia. Čím viac sa mu teda darilo, tým vyšší bol záujem oň. Som presvedčený o tom, že keby v 17. storočí existoval internet, podobne by sa riadili aj „investori“ v Holandsku počas neslávnej tulipánovej horúčky.


Aj pri pohľade na popularitu témy bitcoin medzi slovenskými návštevníkmi internetu vidno rovnaký trend. A že nezostalo iba pri hľadaní, sme zaregistrovali aj my. V druhej polovičke roka sa klienti začali oveľa viac zaujímať o nákupy kryptomien.


Pohľad na kryptomeny nie je určite čiernobiely. Mnohé z vlastností, respektíve technológií, ktoré kryptomeny využívajú, spolu s nízkou nákladovosťou transakcií, môžu slúžiť ako inšpirácia aj pre iné odvetvia vrátane toho finančného. Ak by však mal byť záujem o kryptomeny hnaný len vidinou niečoho nového, zatiaľ neregulovaného a mimo dosahu vlád, to nestačí. Ľahko by sa z nich mohol stať príklad typickej bubliny do učebníc ekonómie namiesto revolúcie v menovom systéme.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 16:29