StoryEditor

Orbánova dvojtretina

13.04.2018, 00:00

Vyhrať voľby nie je jednoduché. Vyhrať ich s dvojtretinovou väčšinou plus dva hlasy je už heroický výkon. Byť premiérom trikrát za sebou, z toho dvakrát s ústavnou väčšinou, znamená, že voličská báza je silná a spokojná. Keď Viktor Orbán dokončí toto volebné obdobie, prekoná bývalého premiéra Kálmána Tiszu, ktorý bol predsedom vlády 14 rokov a viedol rebríček najúspešnejších premiérov v období demokratického parlamentarizmu Maďarska.

Odkedy sa vyostrila otázka migrácie, pri ktorej Orbán zastával názor, že je potrebné dodržať Schengenskú dohodu a chrániť hranice, väčšina politikov v Európe s iným názorom nedokázala obhájiť svoj politický postoj a dnes už v politike nie je. Stačí spomenúť Francúzsko, Taliansko či Rakúsko. Jedinou výnimkou je Nemecko na čele s Angelou Merkelovou, ale aj ona je už inkoá.


Ako dostať taký silný mandát, čo je potrebné, aby ľudia takto dôverovali jednému politikovi? Jedna vec je pohľad voličov na otázku migrácie. Väčšina ľudí v Maďarsku sa stotožňuje s názorom Fideszu, že problémy treba riešiť tam, kde vznikajú, a sú presvedčení o tom, že státisícové davy migrantov môžu ohroziť bezpečnosť krajiny. História ich poučila, že treba chrániť hranice Európy z východu.


Ďalšia vec je samotný chod štátu. Zlepšujúce sa ekonomické výsledky, ako nárast HDP na obyvateľa od roku 2014 o 10,3 percenta, rast priemernej mzdy o 25 percent, ale aj zníženie dane z príjmu fyzických osôb na 15 percent a právnických osôb na deväť percent, tiež zlepšili dôveru zamestnávateľov a zamestnancov. Pozitívny dosah malo aj veľa intenzívnych vládnych stimulov do infraštruktúry, do rozvoja regiónov, na vytvorenie nových pracovných príležitostí, ako aj do zvýšenia konkurencieschopnosti podnikateľov. Napríklad na rozvoj turistických zariadení je vyčlenených viac ako 450 miliónov eur priamej štátnej podpory a ďalších 200 miliónov eur je úverový rámec štátnej banky na spolufinancovanie projektov.

Výsledkom je nárast priamych a nepriamych príjmov štátu z turizmu. Nejde pritom o náhodné projekty, ale realizujú sa na základe podrobne vypracovaných regionálnych rozvojových plánov, ktorým štát vždy prispôsobí svoje infraštruktúrne investície.


Vláda sa zameriava aj na podporu rodín. Pri narodení tretieho dieťaťa majú nárok na finančný dar od štátu 30-tisíc eur a v rovnakej výške môžu čerpať bezúročnú pôžičku.


Celkový obraz o výkone vlády sa vždy skladá z mozaiky pozitívnych aj negatívnych výsledkov, ale v Maďarsku podľa volebných výsledkov prevážili tie kladné.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 13:07