Jozef MihálPeter Mayer
StoryEditor

Ďalší dôkaz neschopnosti Smeru

24.04.2018, 00:00

Počas minulého roku minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter opakovane oznamoval, že onedlho zavedie ročné zúčtovanie v zákone o sociálnom poistení. Aspoň ja som to v jeho podaní osobne počul veľakrát. Začiatkom tohto roku skutočne úradníci ministerstva posunuli do medzirezortného pripomienkového konania (MPK) veľkú novelu zákona, ktorou sa malo od roku 2019 zaviesť ročné zúčtovanie v sociálnom poistení.

Pár slov k samotnému ročnému zúčtovaniu. Po jeho zavedení by významne stúpli každoročné príjmy Sociálnej poisťovne. Eliminovali by sa totiž doterajšie legálne triky, ako neplatiť poistné – napríklad takzvaný skokovitý príjem (raz do roka vyplatená vysoká odmena), výplata odmien v mesiaci s neplateným voľnom či péenkou (trik so znížením mesačného maximálneho základu) či vyplatenie vysokého nepravidelného príjmu spoločníkovi – konateľovi raz ročne v januári. Nečudo, že na zavedenie ročného zúčtovania sa tešili najmä u Kažimíra na ministerstve financií.


Ročné zúčtovanie však malo, respektíve mohlo aj znížiť doterajšie nespravodlivo vysoké odvody – napríklad živnostníkom podnikajúcim popri zamestnaní. A v určitých prípadoch by sa zvýšili dávky zo Sociálnej poisťovne.

MPK dopadlo neslávne. Proti Richterovi sa vzbúrila Sociálna poisťovňa. Tá, ktorá mala ročné zúčtovanie pripraviť a každoročne zabezpečovať. Sociálna poisťovňa podala zásadnú pripomienku, podľa ktorej navrhuje posunúť termín zavedenia ročného zúčtovania na rok 2021. Pretože si nestihne obstarať nový softvér... Návrh zákona sa tak zablokoval a nepôjde na májovú schôdzu parlamentu – to znamená, že do leta nebude schválený a reálne z ročného zúčtovania nebude nič.

Zaujímavé je, že generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne je smerák a poslanec parlamentu Ľubomír Vážny. Zaujímavé je, ako sa títo páni „dokážu“ dohodnúť a koordinovať, hoci sú z jednej strany, vládnucej už 10 rokov...

Pritom Richter je minister od marca 2012, teda vyše šesť rokov. Na prípravu a zavedenie ročného zúčtovania mal času dosť. Toto však nie je jednoduchá prácička porovnateľná so zvýšením (a potom zasa znížením) vianočných dôchodkov o 12 eur alebo rozdávaním sociálnych balíkov. Richter to nezvládol. Samozrejme, Richter počas svojho ministrovania nezvládol aj horšie veci. Či už to bol jasličkový zákon alebo – kauza Čistý deň...

Treba uznať, že Richter v miere babráctva „na majstrov svojho remesla“ Fica s Kaliňákom nemá... Ale k mozaike poznania, ako Smer nedokáže riadiť túto krajinu, pribudol ďalší kamienok.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 21:05