Štefan KassayPavol Funtál
StoryEditor

Odvaha investovať do budúcnosti

26.04.2018, 00:00

Spoločenské vrenie je nemalé aj u nás. Rastú obavy a strach, čo spôsobuje vnútorný nepokoj a odštartúva nejednu vážnu poruchu nielen na telesnom, ale i na duševnom zdraví. Pre mnohých je najlepšou medicínou nádej a optimizmus a konkrétne skutky, ktoré vedú k pozitívnym zmenám.

Popri všeobecných konštatáciách sa mi však žiada byť osobnejším. Odmietam sa zaoberať vrstvením opakovaných „zaručených“ informácií s veľkou dávkou znechucovania z neprávostí, ohováračiek a bedákania. Od manažérov sa očakáva vyrovnanosť, dostatok síl a presvedčenia, že prekonáme to nepríjemné a zlé a sústredíme sa na to, čo je k životu najpotrebnejšie. Nechcem tým povedať, že máme byť apolitickí, ale je to paradoxné, ak napríklad v demokratických voľbách si zvolíme svojich zástupcov a ešte sa ani nestačia nadýchnuť a už ich okiadzame, vyťahujeme hriechy mladosti a čakáme, že každý je bez škrabanca?


Dokážeme sa myšlienkovo aj vo vzťahu k súkromiu vyzliecť donaha, aby sme si zaslúžili vziať na seba bremeno povinností a bez oddychu, s nasadením vlastného zdravia šíriť dobro a pričiňovať sa o rozvoj tam, kde môžeme byť užitočnými? Nemáme dosť vlastných skúseností, ako je to s logickým myslením a správaním sa v dave?

Preferujem logické rozhodovania. Teší ma, ak vrcholový manažér povie, že je naším záväzkom postarať sa o ľudí, že musíme dokončiť našu veľkú investíciu, nové sklady a výrobné haly, študovať, získavať nové znalosti a implementovať ich v praxi. Dať ľuďom prácu a v tom zmysle pokračovať v progrese, ktorého základ dala dnešná generácia manažérov, vedcov a iniciátorov, ktorým záleží na budúcnosti pre všetkých. Pravda, je mi jasné, že sa za tento môj názor nevyhnem ani kritike a predpovediam budúceho krachu zdôvodňovanom nerešpektovaním hlasov o blížiacej sa katastrofe ľudstva.


Je preto samozrejmé, že neostávam k svetovému dianiu ani k lokálnym predpovediam ľahostajný. Naďalej však aj v tomto čase vidím zmysel existencie menších i väčších firiem, rovnako ako veľkých podnikov a samotného podnikania jednoznačne v zabezpečovaní reprodukcie a inovácií materiálnych alebo duševných produktov, ktoré človek potrebuje k zvýšeniu kvality života a pre medzigeneračnú vývojovú kontinuitu.

Možno je to aj odvážne rozhodnutie o nových investíciách do rozvoja podniku. Stále som však presvedčený o tom, že veriť a konať je lepšie, ako bedákať a upadať na mysli. A tiež: Verím v dobro a silu človeka.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 03:36