Robert FicoPavol Funtál
StoryEditor

Robert Fico: Občan na prvom mieste!

15.05.2018, 00:00
Nikdy nebol na pomoc odkázaným vyčlenený väčší objem peňazí.

Rekonštrukcia vlády a moja nová politická úloha bola predmetom mnohých špekulácií a mediálnych hodnotení. Ako budeme spolupracovať s predsedom vlády, aká bude moja úloha v parlamente. Myslím, že na všetky špekulácie a domnienky sme odpovedali jasne. Ľavicová politika Smeru sa nemení a stredobodom je predovšetkým občan, o čom svedčí aj naša posledná iniciatíva spojená s novelou zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.


Z pozície predsedu poslaneckého klubu sme spoločne s poslancami a ministrom prijali riešenie, ktoré finančne pomáha ľuďom, ktorí sa ocitli v ťažkej sociálnej situácii, často nie vlastnou vinou. Chcem zdôrazniť, že nikdy nebol na pomoc odkázaným ľuďom vyčlenený väčší objem peňazí ako v poslednom období. Už v minulom roku sme výrazne zvýšili príspevok na starostlivosť v domovoch sociálnych služieb.

Dôležité je, že tieto financie boli účelovo viazané len na platy opatrovateľov, čím sa snažíme zvýšiť atraktivitu tohto povolania. V tomto roku opäť zvyšujeme, konkrétne o 120 eur, aj opatrovateľský príspevok určený pre ľudí, ktorí sa starajú o svojich príbuzných.


Opateru príbuzných osobne považujem za oveľa komfortnejšiu, pretože sa deje doma a sú tam tesné emocionálne a ľudské väzby. Mal som možnosť rokovať s predstaviteľmi týchto organizácií a musím vysloviť svoj rešpekt k ich mentálnej sile prekonávať prekážky osudu. Našou jednoznačnou politickou ambíciou je dosiahnuť, aby opatrovateľský príspevok do roku 2020 dosiahol úroveň čistej minimálnej mzdy, čo už v tom čase môže byť vysoko nad úrovňou 400 eur. Takýmito krokmi v nasledujúcom období bude naša strana odpovedať na všetky pravicové koncepty o spravovaní štátu z dielne Sulíka a jemu podobných.


V súvislosti s novelou sa teším, že z nej vypadnú aj rôzne obmedzenia príspevkov, napríklad v prípade pracujúcich ťažko postihnutých občanov. Myslím, že v koalícii bude v tejto otázke zhoda a od prvého júla bude platiť zákon, ktorý zlepší týmto osudom ťažko skúšaným ľuďom život.


V nasledujúcom období čaká Slovensko súboj o podobu štátu. Voči rôznym neoliberálnym a pravicovým konceptom spravovania štátu, ktoré ľuďom berú sociálne istoty, strana Smer ponúka opatrenia smerujúce k vyššej kvalite života ľudí. Na argumentačne ničím nepodložené útoky, jatrenie vášní a vykrikovanie chceme odpovedať konkrétnymi sociálnymi opatreniami, ktoré zmenia postavenie občanov k lepšiemu.

Prednedávnom som napísal, že moja politika sa bude riadiť heslom Slovensko first! Slovensko na prvom mieste. Dnes si ho dovolím pozmeniť. Občan first! Občan na prvom mieste!

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 15:02