Andrej DankoTASR
StoryEditor

Politika sa musí zmeniť

16.05.2018, 00:00

Slovensko potrebuje konsenzus a odbornú diskusiu. Čakajú nás ťažké skúšky pri reforme EÚ. Sme jediným štátom V4, ktorý si plní všetky povinnosti v Schengene aj v eurozóne. Snažíme sa efektívne hospodáriť a strážiť si deficit. Túto výnimočne silnú pozíciu si musíme udržať aj do budúcnosti. Je však dôležité, aby sa zmenila politika a vzťahy politikov.

Sme svedkami boja, ktorý sa od čias zániku SDKÚ zvrhol na kriminalizovanie, na tlačové teátra opozície, predvádzanie sa a hľadanie škandálu. Sme svedkami mediálnej demagógie a súčasná politika nemá nič spoločné s tým, aby sa viedol dialóg o zlepšení fungovania Slovenska. Opoziční lídri si politiku začali mýliť s cirkusom. Každý deň sme svedkami výstupov, ktoré okrem obviňovania koalície neprinášajú žiadne riešenia.


Až komicky pôsobí, ako sa opozičný líder Richard Sulík pokúša zostavovať vládu, hoci nevyhral parlamentné voľby. Líder opozície vylúčil teatrálne zo spolupráce SNS, ktorá nikdy o spoluprácu nejavila záujem. Cieľom SNS je, aby vznikala odborná diskusia. Historický kompromis s maďarskou stranou ukázal, že SNS vie prekročiť svoj tieň. Pri nomináciách SNS neuprednostňovala stranícke knižky, ale hľadali sme odborníkov. Žiaľ, aj naši nominanti dnes trpia politikárčením. Ministerka Gabriela Matečná zastupovala Slovensko na pôde OSN, kde priniesla pre nás absolútne medzinárodné úspechy. A aký je výsledok? Opozícia predviedla šesť šialených tlačových besied na jej diskreditáciu. Nikoho nezaujíma, či klamstvá a krivé obvinenia niekomu ublížia, alebo či to môže pomôcť dobrej veci. Pre politických štváčov je dôležité len to, že sú toho plné médiá. Na otázku, či je podstatná aj pravda, však odpoveď už nedostanete. Vlastný prospech je pre nich dôležitejší ako prospech štátu, klamstvo je dôležitejšie ako pravda. Stačí, že vynesie politický kapitál.

Politika nemôže byť o hašterení a zlobe. Slovensko bude potrebovať politický konsenzus aj v zahraničnej oblasti, aby sme si vedeli udržať našu silnú pozíciu. Potrebujeme však aj vnútroštátny konsenzus v dôležitých veciach, akými sú zníženie dôchodkového veku, zvyšovanie minimálnej mzdy, zvyšovanie mzdy v kľúčových odvetviach či podpora cestovného ruchu vo forme rekreačných poukážok. SNS sa snaží o zmierenie napätých vzťahov. Ak by však Slovensko šlo cestou hašterenia sa, bude ekonomicky aj politicky stagnovať.


Verejne vyzývam lídrov strán, aby sa v prvom rade zaoberali potrebami občanov a odborným riešením problémov, nie kriminalizáciou, šialenými neodbornými nomináciami na ministrov. Vyzývam ich, aby sme súťažili s volebnými programami-víziami, ktoré môžu posunúť náš štát vpred a pomôžu našim ľuďom. Slovensko potrebuje kompromis.

01 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 04 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 20:44