Jozef MihálPeter Mayer
StoryEditor

Jozef Mihál: Nulová daň

22.05.2018, 00:00
Dani z príjmov právnickej osoby bude podliehať len tá časť zisku firmy, ktorá bude rozdelená medzi spoločníkov.

Nie, nechceme sa zúčastňovať na pretekoch v sľubovaní čo najnižšej dane. V novovznikajúcej strane Spolu – občianska demokracia súhlasíme s postojom, aby väčšiu váhu mali majetkové dane, čo by súčasne znamenalo menšiu daňovo-odvodovú záťaž príjmov. Tak, aby bol daňový systém motivačný. To si žiada znovuzavedenie rovnej dane z príjmov a niekoľko dobre odôvodnených výnimiek. Jednou z nich je napríklad daňové zvýhodnenie sponzoringu. Sponzorov podporujúcich zdravotníctvo, školstvo, sociálne služby, kultúru, vedu či šport. A zavedenie nulovej dane z príjmov na investície. Alebo takzvanej estónskej dane.

Podstata „estónskej“ dane, ktorú do parlamentu predkladá strana Spolu, je jednoduchá. Tá časť základu dane právnickej osoby (firmy), ktorá sa nevyplatí medzi osoby, ktoré majú podiel na základnom imaní spoločnosti (spoločníci, akcionári...), bude zaťažená nulovou daňou.

Alebo, inak povedané – dani z príjmov právnickej osoby bude podliehať len tá časť zisku firmy, ktorá bude rozdelená medzi spoločníkov, respektíve akcionárov formou podielov na zisku.


Ešte raz: zisk firmy nebude zdanený až do okamihu, keď ho firma rozdelí v podobe podielov na zisku svojim spoločníkom (akcionárom).

Výhradou voči zavedeniu nulovej dane na nerozdelený zisk je pokles výberu dane z príjmov. V krajinách, kde takúto možnosť úspešne zaviedli – Estónsko, Lotyšsko – však reálne zaznamenali len časový posun vo výbere dane z príjmov a – omnoho vyšší rozvoj investícií.

V súčasnosti je výber dane z príjmov právnických osôb na Slovensku z roka na rok nižší. Jednak kvôli následnému dvojitému zdaneniu dividend a jednak kvôli reciprocite, ktorú firmy za zaplatenú daň očakávajú zo strany štátu a tá neprichádza. Navyše, zahraničné spoločnosti a ich zisk sú predmetom podielov na zisku v iných štátoch a tie ich, samozrejme, „exportujú“ do svojich materských štátov. Podľa štatistík tak odchádzajú zo Slovenska až štyri percentá HDP. Napríklad v roku 2016 dosiahol zisk firiem necelých 10 miliárd eur. Dividendy boli vyplatené vo výške 4,5 miliardy – a z toho 2,5 miliardy išlo do zahraničia.

Pri našom návrhu predpokladáme, že pri nulovej dani by právnické osoby svoj zisk masívne investovali na Slovensku. Takéto investície by priniesli do štátneho rozpočtu nové príjmy vo forme dane z pridanej hodnoty, zvýšenie miezd, daní a odvodov zo závislej činnosti a v prípade úspešných investícií následne aj vyššiu daň z príjmov právnických osôb rozdelených medzi akcionárov. A hlavne rozvoj našej krajiny.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 15:22