Štefan KassayPavol Funtál
StoryEditor

Ostrie novodobých nástrojov moci

24.05.2018, 00:00

Človek nemusí byť jasnovidcom, aby pochopil, že proklamované ciele a očakávaný rozvoj spoločnosti sú na rozmedzí dobre mienených úmyslov a skutočnosti. Rastie nespokojnosť ľudí. Bujnie kritika všetkých a všetkého. Iní sú zase ľahostajní, izolujú sa, utekajú pred rizikami. Pravdaže, takým počínaním iba ponechávajú priestor pre rast odvážnosti tých, ktorí majú možnosť vplývať na okolie a presadzovať svoje vlastné záujmy.

Šíritelia vysokých ideálov aj pri vysokom inteligenčnom kvociente a s možnosťami zasahovať do rozhodujúcich programových či strategických dokumentov tak vytvárajú základný arzenál nástrojov, namierených proti iným ľuďom. Človek disponujúci takými možnosťami býva povýšenecký, túžiaci po väčšom a väčšom vplyve či majetku. Napokon sa stáva človiečikom mysliacim iba na seba, neustále sa zaoberajúcim svojimi peniazmi, človekom vyvyšujúcim sa nad iných ľudí aj navonok. Má všetko a vlastne nemá nič.


Ani si nemusí uvedomiť, že sa stáva otrokom peňazí, že je vlastne iba „spravovateľom“ utrhnutých (odvodené od trhovej ekonomiky) balíkov symbolických peňazí. Nevlastní ingoty zlata, iba ich symbolickú náhradu. Žije život s prebytkom adrenalínu z hrozby odhalenia zákonom nedovolených transakcií, premrhaný egocentrizmom a zbytočným preratúvaním všetkého, čo vlastní a čo by ešte mohol mať. Vystatuje sa nielen peniazmi, ale i štatútom výnimočnosti, až kým sa neukáže, že výnimočné sú iba jeho škandály, korupcia, defraudácie, nespoľahlivosť. Ani nevníma nedostatok pracovných príležitostí, chudobu, kriminalitu, bezútešnosť mnohých životov.

Na druhej strane, je bohatý človek, ktorý si uvedomuje, kde sa svet nachádza, aké sú tu riziká. Ak taký človek má cítenie s ostatnými, zväčša má aj potrebu vstúpiť do spoločenského života a napomáhať progresu. Prispieva k riešeniu aktuálnych otázok ľudstva a formovaniu budúcnosti. Dáva ľuďom prácu a šíri nové, podnetné myšlienky, napomáha ich realizácii. Je to príkladná cesta, ktorá vedie k rastúcej charite a pomoci ľuďom, ktorí sú nešťastní, sú na hranici prežitia.

Preto možno veriť, že rúhavé počiny neostanú bez negatívnej odozvy, že nebudú zdrojmi infekcie zla, že idea dobra oslobodí naše mysle od zvodných pokušení. Aby naša planéta prežila s nami, aby ľudia mali nádej v nekonečnú silu vyššiu od rozhodnutí človeka. Aby na javisko dejín vstúpili osobnosti, ktoré svojou vierou i skutkami sú príkladom poctivého života a prispievania k spoločným ušľachtilým, všeľudským hodnotám.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 04:31