Andrej DankoTASR
StoryEditor

Zviera nie je vec

31.05.2018, 00:00
Tvrdšie postihy prídu na rad aj pokiaľ ide o niektoré praktiky v cirkusoch.

Nedávno medializovaný prípad z južného Slovenska, keď muž ťahal za autom psa, je jednou z udalostí, ktorá zasiahla cítenie mnohých z nás. Človek dokáže byť niekedy veľmi krutý. Bezcitnosť a týranie sú úbohé prejavy, ktoré nemožno ničím ospravedlniť. Preto považujem za veľké plus, že práve Slovenská národná strana v spolupráci s odborníkmi a aktivistami kreovala návrh, ktorý priniesol nový pohľad aj novú filozofiu do problematiky chovateľstva.


Som presvedčený, že novelou zákona o veterinárnej starostlivosti z dielne ministerstva pôdohospodárstva sa Slovensko zaradí medzi vyspelé krajiny v prístupe k zvieratám. Základnou premisou je, že zviera je živý, cítiaci tvor. Každý človek, ktorý má k prírode a zvieratám zodpovedný vzťah, určite pochopí tento krok, ako aj nevyhnutnosť morálneho apelu na všetkých, ktorí bezostyšne prekračujú hranice etiky.


Novela veterinárneho zákona je aktuálna a potrebná. Zavádzame ňou poriadok do evidencie psov, a to aj vďaka povinnému čipovaniu. Ide o účinný nástroj v boji proti množiteľom, lebo povinná identifikácia a registrácia psov a ich vlastníkov zabezpečí kompletnú evidenciu v Centrálnom registri spoločenských zvierat. Jednoducho, novela nekompromisne klepne po prstoch všetkým špekulantom v tejto oblasti. V prípadoch evidentného týrania bude môcť veterinárny inšpektor majiteľovi zviera odobrať, pričom inšpektori by mali mať posilnené právomoci. Tvrdšie postihy prídu na rad, aj pokiaľ ide o niektoré praktiky v cirkusoch. Zároveň sme zaviedli mechanizmus, aby dôchodcovia a ľudia v hmotnej núdzi nemuseli poplatok za čipovanie vôbec platiť.


Novela zákona bola konzultovaná s odborníkmi, preto vnímam vyjadrenia opozičných politikov o tom, že ide „o vládnu propagandu“, ako nedôstojné a nekompetentné. Veď efektívnejšia ochrana zvierat pred týraním je problematika, ktorá nebola dlhodobo riešená, a dnes je našou povinnosťou konať. Hľadanie nezmyselných zádrapiek veci nepohne dopredu. Snahu opozície všetko negovať a neprinášať žiadne riešenia už vnímam ako dlhodobú záležitosť. Žiaľ, okrem politického divadla a hádzania špiny tieto strany Slovensku nič neprinášajú.


O to viac ma tešia konkrétne legislatívne zmeny, či už pre malých a stredných podnikateľov, téma 13. a 14. platu, ktorá napriek veľkej kritike má úspech, zmeny v zdravotníctve, na ktoré sa čakalo 16 rokov, ale aj dôchodkový strop a garancia skoršieho odchodu do dôchodku pre ženy či návrh zákona o politických stranách. Pre SNS je dôležitá práca, nie hašterenie sa a predvádzanie. Zmeny, ktoré prinášame, sú konkrétne riešenia konkrétnych prípadov a tém, ktoré Slovensko trápili roky. Verím, že Slovensko bude silný štát.

01 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 04 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 21:01