Primátor Bratislavy Ivo NesrovnalTASR/Dano Veselský
StoryEditor

Národný park, alebo plantáže na drevo?

01.06.2018, 00:00
Problém je, že mestské lesy sú len malou súčasťou lesa v Malých Karpatoch.

Nedávno vyšiel rebríček najzelenších miest na svete. Bratislava sa v ňom umiestnila na fantastickom treťom mieste. Niektorí namietali, že je to pre vysoký podiel polí, no aj po ich odrátaní by Bratislava bola v prvej päťke. Je fakt, že napriek populárnemu všeobecnému frflaniu je Bratislava naozaj veľmi zelené mesto. Zelené sú sídliská, zelené sú parky, zelené sú vinice, záhrady, lužné lesy a hlavne – priamo v srdci mesta sa začína les Malých Karpát.

V posledných rokoch Bratislavčania čoraz viac využívajú okolie mesta na rekreáciu, na šport, na výlety. Lesy sú plné turistov, rodín s deťmi, bajkerov. Bolo vyznačených množstvo nových cyklotrás, chodníkov, renovovali sme mobiliár v mestských lesoch – smetné koše, lavičky, altánky, pribudli populárne domčeky na strome, ktoré sú takmer nonstop obsadené, máme tiež zrenovované rybníky na Železnej studničke.



Lesy v strede mesta považujem za dar a šťastie. Pretože les je najlepšia čistička vzduchu a zároveň je najlepšou prevenciou proti globálnym zmenám klímy. Aj preto som sa tvrdo zasadzoval za zásadné obmedzenie ťažby dreva v mestských lesoch – drevo sa ťaží len vo veľmi obmedzenom režime a prísne dbáme na to, aby lesy neničili ťažké mechanizmy. Pretože je absolútnou hanbou, keď sú turistické chodníky rozryté tak, že sa po nich po menšom daždi nedá chodiť.


Problém je, že mestské lesy sú len malou súčasťou lesa v Malých Karpatoch. Drvivú väčšinu územia obhospodarujú štátne Lesy SR. Všetky pokusy, aby boli tieto lesy zverené do správy mesta, narazili na odpor lesníkov, ktorí les považujú za svoj a nie sú ochotní vnímať jeho spoločenskú hodnotu. Aj preto túto problematiku riešim aj s ministerstvom životného prostredia, aj s ministerstvom pôdohospodárstva. Kým ministerstvo životného prostredia sa k tejto problematike stavia konštruktívne, Lesy SR v správe ministerstva pôdohospodárstva akoby niekedy lesy v okolí Bratislavy považovali za plantáž na drevo. Nedávno ohlásili, že 25 percent územia zostane tak, ako je, ale zvyšných 75 percent chcú stále využívať ako hospodársky les.

V tejto situácii sa ako najvhodnejšie riešenie javí zriadenie národného parku s nižším stupňom ochrany, ktorý by umožňoval voľný pohyb osôb, ale zároveň prísne reguloval ťažbu dreva. Na túto tému vediem s ministrom životného prostredia intenzívny dialóg a verím, že aj v spolupráci s odborníkmi sa nám podarí presadiť riešenie, ktoré bude naše lesy chrániť a najväčší poklad mesta neskončí v kotloch biomasových elektrární.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 20:53