Andrej DankoPavol Funtál
StoryEditor

SNS je za transparentné fungovanie strán

13.06.2018, 00:00

Nie je to tak dávno, keď sme na Slovensku poznali pôsobenie iba jednej politickej strany. Zaviedla monopol svojej moci, upevňovala totalitný štát a bez obmedzenia viedla „triedny boj“. Jej vedúcu úlohu ukončili novembrové udalosti v roku 1989 a stali sme sa svedkami utvárania nových politických strán. Prešli rôznorodým procesom a je celkom prirodzené, že sa uchádzajú o podporu voličov a oslovujú ich svojím programom. V každom prípade až také samozrejmé už nie je, aby existovali strany, ktoré nemajú ani len svoje sídlo, členov či jasnú štruktúru fungovania.

Ako predseda SNS, najstaršieho politického subjektu na Slovensku, si dlhodobo kladiem otázku, či je takéto fungovanie v poriadku. Je takýto prístup voči voličom a občanom korektný? Malo by byť predsa celkom normálne, že strana, ktorá sa uchádza o svoje pôsobenie v parlamente či o pozíciu vo vláde, by mala rešpektovať základné demokratické mechanizmy. Dominovať by mala jej transparentnosť, otvorenosť pri prijímaní nových členov, prehľadné údaje o financovaní. Považujem za prirodzené, že politické strany pri svojom vzniku predložia všetky doklady vrátane údajov o svojom sídle. S cieľom vniesť do tejto problematiky poriadok, SNS pripravila novelu zákona o politických stranách. Jeho základným kameňom je transparentnosť, a to vo všetkých oblastiach.


Sme za zavedenie nových náležitostí v stanovách, za jasné vymedzenie straníckych orgánov a ich pôsobnosti, za zavedenie moratória na zmenu názvu subjektu a úpravu nakladania s finančnými darmi. Politické strany by mali mať peniaze uložené v Štátnej pokladnici za úrok, aký majú komerčné banky. Zároveň sa pýtam, čo je neférové na tom, keď občan bude mať možnosť dozvedieť sa, koľko financií má strana na účte, ako s nimi nakladá, aké sú jej pôžičky a úvery? Je predsa nemysliteľné, aby často o miliónoch eur rozhodoval jeden či maximálne traja ľudia.

Náš zámer je jednoznačný: každé euro musí byť zdokladované. Jednoducho, Slovensko potrebuje novelu zákona, ktorého alfou a omegou bude zvýšenie demokratickosti nakladania s finančnými prostriedkami zo strany politických strán. Áno, na stole je aj otázka, či predstavitelia strany, ktorá už raz bola zrušená, môžu opätovne kandidovať pod inou značkou.

Potom sú tu ďalšie témy: presná evidencia členov či určenie minimálneho počtu členov strany, ktorá kandiduje v parlamentných voľbách. Poriadok a systém je základným kameňom pre každé úspešné fungovanie. Vo firme, v rodine, škole aj politickej strane. SNS predloží zákon, ktorý nie je proti niekomu, ale je za slušnosť v politike, za transparentnú súťaž všetkých politických strán a za jasné nastavenie pravidiel. Len tak budú plnohodnotne fungovať a plniť svoje poslanie.

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 02 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 03 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 04 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 23:31