Radko KurucMarek Kmeť
StoryEditor

Dlh ako zrkadlo dôveryhodnosti

13.06.2018, 22:23

Vraví sa, že oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. Podobne to platí aj pri štátnom dlhu. Ak je pod kontrolou, môžeme financovať viac verejných statkov a služieb s udržateľnými nákladmi v podobe úrokov. Slovenský dlh riadi jedna z najprofesionálnejších inštitúcií, aké doma máme – Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity.


Dlhovej agentúre sa napríklad už dlhodobo darí predlžovať priemernú dobu splatnosti štátnych dlhopisov a duráciu dlhového portfólia. Priemerná doba splatnosti presahuje osem rokov a priemerná durácia je vyše sedem rokov. Predlžovanie týchto parametrov znižuje rizikovosť štátneho dlhu z hľadiska nákladov a refinancovania. Znamená to, že štát má zafixované náklady na dlhšiu dobu. A ich zmena pri raste sadzieb bude miernejšia v porovnaní s tým, ak by boli splatnosti rozložené na kratšiu dobu, čo znižuje potenciálny budúci tlak pri refinancovaní.


Nie všetko má dlhová agentúra vo svojich rukách. Výnosy pri dlhopisoch determinujú podmienky na finančných trhoch, ktoré zas ovplyvňuje rad ďalších faktorov. Značný vplyv má politika Európskej centrálnej banky. Významnú rolu v očiach investorov zohráva aj celkový profil krajiny a hlavne to, v akom stave má verejné financie. Faktom je, že deficity sa nám darí znižovať. V minulom roku sme prvýkrát dosiahli primárny prebytok, teda verejné výdavky boli nižšie ako príjmy, ak odpočítame náklady na správu dlhu. Vyrovnané hospodárenie je na dohľad. Zároveň slovenský dlh patrí v eurozóne k tým nižším a už tento rok sa môže dostať aj pod prvé pásmo ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti.


Aj toto sa pretavuje do rozhodnutí investorov, za aký úrok sú nám ochotní požičať. Priemerný výnos celého portfólia dlhopisov kontinuálne klesá už niekoľko rokov. Kým v roku 2011 dosahoval takmer štyri percentá, v minulom roku klesol na úroveň 2,6 percenta. Výnosy pri dvojročných bondoch máme nižšie ako napríklad Fínsko, Belgicko alebo Francúzsko. Úrokové platby sa pri štátnom dlhu znižujú od roku 2014 a v pomere k HDP sú na historickom minime.
V súčasnosti máme najlacnejší dlh v histórii a historicky najnižšie refinančné a úrokové riziká.

Súčasné parametre dlhu sú tak do značnej miery odrazom dôveryhodnosti krajiny a jej potenciálu z pohľadu investorov. Aj preto sme si nedávno trúfli ponúknuť investorom dlhopis splatný o 50 rokov. Dopyt napokon výrazne presiahol očakávania. Dosiahnutý úrok 2,25 percenta je o viac ako tri desatiny pod priemerným výnosom celého dlhopisového portfólia. Dlhopis s takto dlhou splatnosťou má okrem Slovenska len päť iných krajín eurozóny.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 10:54