Filip Homza
StoryEditor

Klimatická zmena – čo sa s tým dá robiť?

22.06.2018, 00:00
Klíma je jedným z dôležitých faktorov pre život. V problematike klimatickej zmeny máme tri možné riešenia. Nevšímať si ju to radí napríklad profesor Václav Klaus. Adaptovať sa, to môže každý kto má dosť peňazí, pracovitosti a skúseností, pričom nemusí brať ohľad na zvyšok sveta.

Pokúsiť sa spomaliť klimatickú zmenu, to sa dá iba redukciou emisie skleníkových plynov a zlepšením starostlivosti o krajinu, no vyvážene a koordinovane na celej Zemi. Je vidieť, že ani jedno z týchto riešení nie je bez problémov a na všetky riešenia existujú rozdielne názory tak medzi politikmi ako aj medzi ekonómami a medzi odbornou verejnosťou.

Názory laikov sú dôležité, lebo to sú koneční spotrebitelia tovarov, no tí zväčša nerozmýšľajú o širších súvislostiach. Niektorí si dokonca myslia, že potraviny sú z hypermarketu a voda z vodovodu.

Úlohou odborníkov je šíriť osvetu o týchto problémoch, pričom sa musia opierať o akceptované vedecké poznatky. Dnes sa ale za vedu považuje množstvo bizarných zistení, preto je aj laická verejnosť v rozpakoch a dosť ťažko sa dá presvedčiť komplikovanejšími úvahami najmä, ak k tomu treba vedieť aj niečo z fyziky, chémie a matematiky.

Terajší vzdelávací systém ale vôbec nepodporuje hlbšie znalosti z matematiky, fyziky a chémie. Napriek tomu som optimista a predpokladám, že sa nakoniec podarí verejnosť presvedčiť, že vedecké zistenia sú tie správne.

Čo s tým ? Pravdu povediac, neviem povedať nič lepšie ako všetky tie známe veci o ľudskej zodpovednosti. Podľa mňa pri terajšom životnom spôsobe je ťažké hľadať riešenia, bolo by treba inú mentalitu . Viesť v osobnej i kolektívnej rovine k schopnosti obmedzovať sa v spotrebe vody, v nárokoch, najmä materiálnych. Väčšia skromnosť - nuž ale kto to dnes povie nahlas ak stále hovoríme o raste - všetkého, produkcie, úrovne spotreby, života a pod. Veľkú úlohu zohráva aj morálka. Morálka sa nemeria len kvalitou zákonných noriem či právneho systému štátu. Morálka sa meria myslením a činmi ľudí v danej spoločnosti. A keďže morálka nie je ustálený a nemenný systém, tak je to nikdy neskončená úloha.

Ak sa ľudia nezačnú k životnému prostrediu a atmosfére správať ohľaduplnejšie a neznížia svoje vysoké nároky na životný štandard a mieru konzumu, globálne otepľovanie a klimatické zmeny v priebehu tohto storočia dosiahnu takú rýchlosť, na ktorú sa nebudú môcť adaptovať ani najvyspelejšie krajiny sveta.

Výzva v podobe klimatických zmien a to, ako ju zvládneme, by mala byť naším obrazom, našou dobou a nakoniec aj naším odkazom. Kým spoločnosť nemá spoločný hodnotový rebríček, je každé rozhodnutie, týkajúce sa celej spoločnosti relatívne a na hodnotové otázky neexistujú jednoznačné odpovede. A príroda je určite veľmi veľkou hodnotou. Ak zanikne príroda, zaniká všetko, kultúra, ľudstvo.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 21:29