Peter PellegriniTASR
StoryEditor

Peter Pellegrini: Budujeme efektívny štát

26.06.2018, 00:00
Nie je možné vytvárať len tlak na firmy, aby zvyšovali platy, ak štát tak nerobí.

Tento rok si pripomíname 25. výročie budovania slovenskej štátnosti. Nie je to len proces formovania ideí, na ktorých štátnosť stojí, či vytváranie demokratických pravidiel, tých písaných aj nepísaných, pri riešení krízových situácií, alebo hľadanie politického konsenzu pri dôležitých zahraničnopolitických otázkach krajiny. Samotnú kvalitu štátu a jeho úroveň totiž reprezentujú svojou prácou ľudia zamestnaní vo verejnej a v štátnej správe. Nielen politici, ale práve oni sú v každodennom kontakte s občanom a jeho miera spokojnosti odzrkadľuje, aký štát vlastne budujeme.

Prednedávnom som širokej verejnosti ponúkol ideu „Priateľského štátu“, postaveného na odbyrokratizovaní a odstránení úradníckej šikany občanov. To je len jedna strana budovania štátu. Ak chceme zo Slovenskej republiky urobiť modernú a dynamicky sa rozvíjajúcu krajinu, musíme vytvoriť dôstojné finančné ohodnotenie tých, ktorí zabezpečujú jeho, takpovediac, bežnú prevádzku. Nie je možné politicky vytvárať len tlak na firmy, aby zvyšovali platy v súkromnej sfére, ak hlavný zamestnávateľ, teda štát, tak nerobí. Je veľmi zložité od pracovníkov v štátnej sfére požadovať kvalitný výkon, keď platové podmienky nie sú optimálne. A nemôžeme očakávať kreativitu a nápady, ako zefektívniť procesy pri riadení štátu, ak nevieme do tejto sféry prilákať nových, kvalitných ľudí.


Môžem s uspokojením skonštatovať, že aj v tejto oblasti sa veci zásadne posunuli vpred, pretože vláda, odborári a samospráva dospeli ku kolektívnej dohode, ktorá vytvára možnosti posunúť správu vecí verejných na novú kvalitatívnu úroveň. Som veľmi rád, že v najbližších dvoch rokoch dôjde k historicky najvyššiemu zvýšeniu platov zamestnancov štátnej a verejnej správy. V roku 2019 o 10 percent a v roku 2020 o ďalších 10 percent. Týka sa to 350-tisíc zamestnancov štátu, počnúc všetkými profesiami vrátane školníkov, učiteľov, vedeckých pracovníkov, zamestnancov v domovoch sociálnych služieb či referentov na obecných a mestských úradoch. Všetky sféry pocítia radikálny rast platov a v niektorých profesiách sa zvýšenie bude pohybovať v rozmedzí od 40 až do 160 eur.

Za veľmi podstatné však považujem aj to, že v roku 2019 dôjde k zmene zákona o verejnej službe. Táto zmena sa premietne do nových platových tabuliek, pričom najnižšia platová tarifa bude na úrovni minimálnej mzdy. Ide teda o historický prelom a je to najvyššie zvyšovanie platov pre štátnu a verejnú sféru od roku 2004, odkedy funguje kolektívne vyjednávanie vyššieho stupňa. Je to zároveň dôkaz, že k budovaniu štátu pristupujeme zodpovedne a s jasnou víziou. Vláda, ktorú vediem, odmieta opozičnú cestu, ktorá svojou politikou prehlbuje nedôveru k štátu a jeho inštitúciám. Naopak, naším cieľom je napĺňanie ideí priateľského a efektívneho štátu, ktorý vytvára slobodný priestor pre šikovných a kreatívnych ľudí, aby našli uplatnenie na prospech Slovenskej republiky a jej občanov.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 03 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 05 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 08:08