Penta
StoryEditor

Posuňme sa od politických rozhodnutí k rešpektovaniu pravidiel

26.06.2018, 15:54
Nedokážem si ani predstaviť, že by niektorý z developerov vôbec len uvažoval o akomkoľvek neštandardnom a doslova nepriateľskom kroku, ktorý by bol namierený voči nájomcom.

V komentári uverejnenom na webe Hospodárskych novín minulý týždeň rozvíja poslanec za SaS, Alojz Baránik, zvláštne konštrukcie o tom, prečo by Ministerstvo spravodlivosti nemalo rešpektovať výsledky transparentného výberového konania na nové nájomné priestory. Aj keď ešte nie je výberový proces uzavretý, viackrát v texte spomína aj našu spoločnosť, preto si dovolím zareagovať.

V prvom rade je úplne v rozpore s praxou uvažovať o možnosti, že by vlastník budovy mohol tak absurdne zneužívať svoje postavenie voči nájomcom, ako to popisoval pán poslanec. Vlastník je primárne zainteresovaný na komerčnom úspechu svojich projektov, ktorých základným parametrom je obsadená budova spokojnými nájomcami. Úspech kancelárskych projektov v hodnote desiatok miliónov eur tak stojí na rozhodnutí kľúčových nájomcov a žiadny prenajímateľ, ktorý chce na trhu dlhodobo pôsobiť, si nemôže dovoliť hazardovať so svojou povesťou. Nedokážem si preto ani predstaviť, že by niektorý z developerov vôbec len uvažoval o akomkoľvek neštandardnom a doslova nepriateľskom kroku, ktorý by bol namierený voči nájomcom.

O to viac, ak je nájomcom verejná inštitúcia. Jej postavenie býva z povahy veci ešte citlivejšie ako pri súkromných spoločnostiach. Aj na Slovensku máme príklady, keď štátne inštitúcie roky sídlia v prenajatých priestoroch a nikto to nespochybňuje. Obdobná prax je aj v zahraničí. Národná diaľničná spoločnosť má svoje kancelárie v projekte Westend Gate od J&T, zaniknuté Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky sídlilo v Apollo Business Centre, ktoré patrilo HB Reavis.

V projektoch, ktoré postavila Penta Real Estate v Prahe, v Bratislave, v Košiciach, či vo Varšave sídlia globálne aj lokálne uznávané spoločnosti. O naše projekty je záujem a získavajú prestížne medzinárodné ocenenia, pričom väčšina spoločností nemá problém zmluvy o nájme opakovane predlžovať. O čo nižšie štandardy na bezpečnosť a spoľahlivosť majú v Esete, Pixel Federation či Deloitte, ktoré sídlia v Digital Parku, oproti verejným inštitúciám? Dovolím si tvrdiť, že sú minimálne také prísne, ak nie ešte vyššie.

Nevidíme preto žiadny dôvod, aby ktokoľvek spochybňoval našu možnosť zapojiť sa do výberového procesu. Najmä v čase, keď výsledky súťaže ešte nie sú známe. Nepochybným znakom štandardne fungujúcej spoločnosti je aj rešpekt k dodržiavaniu pravidiel, ktoré by mali mať prednosť pred účelovými politickými, či ideologickými argumentmi.

Autor je výkonný riaditeľ pre Slovensko v Penta Real Estate.

01 - Modified: 2024-04-09 14:14:33 - Feat.: - Title: Penta sa teší z druhého najvyšieho medziročného zisku vo svojej histórii. Má plány pre ďalší rast 02 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 03 - Modified: 2024-04-02 13:00:15 - Feat.: - Title: Najbohatším Slovákom už nie je Chrenko. Forbes vydal rebríček svetových miliardárov 04 - Modified: 2024-03-26 10:57:21 - Feat.: - Title: Penta predstavila projekt Southbank na južnom brehu Dunaja. Návrh pracuje s verejným priestorom aj zeleňou 05 - Modified: 2024-03-21 13:11:04 - Feat.: - Title: Penta zvažuje predaj spoločnosti Fortuna, hovorí sa o sume dve miliardy eur
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 21:13