Anton MarcinčinPeter Mayer
StoryEditor

Jednoduché, a predsa to nefunguje

27.06.2018, 00:00

Čerstvé domáce potraviny, ktorá domácnosť alebo spoločnosť by ich nechcela? Lebo ak domácnosti sa dívajú na cenu a chuť, spoločnosť sa díva na zdravotné výdavky, trh práce a príjmy. Jednoduché, a predsa to nefunguje, aspoň nie tak, ako by malo – mladšie generácie už slovenské potraviny príliš nepoznajú a platia vysoké ceny za potraviny z dovozu, ak neprešli na svojpomoc.

Podľa Eurostatu poľnohospodárstvo na Slovensku zamestnáva výrazne menej ľudí, než omnoho vyspelejšie ekonomiky Európskej únie, napríklad susedné Rakúsko. Zamestnanosť na hektár je porovnateľná s Bulharskom a Rumunskom, zhruba na úrovni štátov ako Francúzsko alebo Nemecko, ktoré však majú dostatok kapitálu a drahú pracovnú silu. Nízka zamestnanosť následne generuje nízku produkciu na hektár; za Slovenskom je len Rumunsko a Bulharsko. Všetky naše susedné štáty produkujú viac.


K hlavným dôvodom, prečo poľnohospodárstvo nedostatočne pomáha rozvoju regiónov, patrí nevhodná veľkostná štruktúra podnikov, zlá aplikácia spoločnej poľnohospodárskej politiky, neefektívne fungujúci trh s pôdou a slabo rozvinutý spracovateľský priemysel. U nás tri štvrtiny pôdy obhospodaruje asi tisíc korporácií s priemernou veľkosťou 1 200 hektárov. Na porovnanie, v Rakúsku všetku pôdu obhospodarujú rodinné farmy s priemernou veľkosťou 50 hektárov. Podobná situácia ako v Rakúsku je vo všetkých rozvinutých štátoch.


Veľké farmy sú aj veľkým príjemcom dotácií: najväčších 20 percent korporácií získava takmer všetky, až 94 percent priamych platieb. Najväčších päť percent korporácií získava 73 percent priamych platieb, ale zamestnáva len štvrtinu zamestnancov v poľnohospodárstve. Bohaté štáty ako Belgicko a Holandsko zamestnávajú na jednotku poľnohospodárskej pôdy viac pracovníkov ako my: Belgicko o 63 percent viac, Holandsko dokonca o 211 percent viac. Ich rodinné farmy sa totiž špecializujú na výrobu ovocia a zeleniny a na živočíšnu výrobu.

Štruktúru veľkých poľnohospodárskych korporácií sme aj zdedili aj zabetónovali dotáciami s argumentom, že ide o naše (a české) špecifikum, takmer hodnotu, ktorej by sme sa nemali vzdávať. Nuž, pozrime sa na doterajšiu reštrukturalizáciu našej ekonomiky, hlavne priemyslu, ktorá nebola bezbolestná, ale generuje pridanú hodnotu a zamestnanosť. Priemysel (financovaný hlavne súkromnými peniazmi) a s ním aj takmer 600-tisíc zamestnancov neargumentuje minulosťou, ale konkurencieschopnosťou. Ak má fungovať, ani poľnohospodárstvo (financované hlavne európskymi peniazmi) a jeho už len 70-tisíc zamestnancov nemôže inak.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 02:09