Andrej DankoPavol Funtál
StoryEditor

Eldorádo obchodných reťazcov sa skončilo

28.06.2018, 00:00
Aj naše spotrebiteľské správanie v poslednom období naznačuje, že viac vyhľadávame domáce produkty.

Spomínate si na začiatok 90. rokov, keď naše tradičné výrobky zostávali zahanbené na pultoch a kupujúci oduševnene platili za dovozový tovar v lákavých obaloch? Neskôr sme boli svedkami vpádu obchodných reťazcov do všetkých kútov Slovenska. Výsledkom je, že reťazce tu majú, v porovnaní so susednými štátmi, enormne vysoké percento zisku z obratu. Kým u našich susedov majú z obratu jedno až tri percentá, tie naše sa tešia zo zisku šesť až deväť percent.

Ak niekto namieta, že sú to len minimálne percentá, musím oponovať. V prepočte ide o finančné zisky v miliardách eur. Dôvody treba hľadať ešte v období prelomu milénia, keď na Slovensku nastolili takú politiku, ktorú malí výrobcovia nedokázali finančne uniesť. Výsledok? Obchodné reťazce nemilosrdne zničili naše obchody. Zaviedli novú „nekultúru predaja“, keď aj pod slovenským logom predávali nekvalitné výrobky.

Rovnako o dvojakej kvalite potravín sa už vyjadrovať nebudem. Príde mi úplne až na hrane, že kupujeme rovnaký výrobok s inou kvalitou ako na západe s vysvetlením, že Slovák je na druhú triedu zvyknutý. Je najvyšší čas, aby sa obchodné reťazce začali správať inak k našim potravinárom a pôdohospodárom. Musia im vrátiť to, čo im zobrali aj vo forme rôznych poplatkov, ktoré od nich roky vyberali. Tento náš terajší liberálny prístup zničil všetko dobré, čo sme doma mali.

Preto prichádza nový osobitný odvod. Ten následne vytvorí systém podpory potravinárom a hospodárom. Financie z osobitného odvodu budú mať svojich jednoznačných adresátov. Dostanú ich malí farmári a naše domáce firmy.

Zároveň podporíme aj zelenú naftu a predaj slovenských výrobkov. Napokon, aj naše spotrebiteľské správanie v poslednom období naznačuje, že viac vyhľadávame domáce produkty. Čoraz častejšie počuť otázky – prečo máme kupovať zahraničné jogurty, mrazené mäso z Brazílie, vajcia z Poľska či hrušky z Afriky? Prečo nevidíme produkty, ktoré sme na Slovensku vždy vedeli kvalitne dopestovať a vyrobiť? Na našich pultoch je málo domáceho tovaru, je to len okolo 40 percent. Aj toto je však iba vďaka fungovaniu „lokálnych pultov“, ktoré do praxe zaviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná za SNS. Po vyše ročnej existencii sa v praxi uchytilo viac ako 160 menších dodávateľov, ktorí už dodávajú tovar do veľkých sietí.

Presne to je trend, ktorý bude SNS rozširovať a podporovať. A sme odhodlaní vytrvalo bojovať s obchodnými reťazcami, ktoré nebudú ochotné nadviazať dialóg o odbere našich potravín či korektne pristupovať k domácim výrobcom, potravinárom a pôdohospodárom. Lebo ozdravené fungovanie domácej produkcie, ako aj zdravie a kvalita života našich občanov sú pre SNS prvoradé. Aj preto eldorádo obchodných reťazcov musí skončiť.

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 02 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 03 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 04 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 07:00