trhy, burzaReuters
StoryEditor

Od Talianov k Trumpovi. V júni boli trhy ostreľované

29.06.2018, 00:00
Autor:
Miro KotovMiro Kotov
Investori reagovali na ekonomické, politické a monetárne podnety.

Prvé júnové dni patrili jednoznačne Talianom. Po prudkom prepade tamojších trhov, tak akciových, ako aj dlhopisových, v posledných májových dňoch sa začiatkom júna situácia trochu upokojila. Politické „tančeky“ sa skončili vytvorením koalície a vlády. Talianske akciové aj dlhopisové trhy časť strát z konca mája postupne vymazali, no aj tak sú v porovnaní so začiatkom roka na nižších hodnotách.

Následne sa pozornosť investorov obrátila k ECB. Júnové stretnutie sa už dlhodobo považovalo za kľúčové, kde ECB ohlási predstavy o ďalšom smerovaní programu odkupovania dlhopisov. ECB v súlade s väčšinovým očakávaním oznámila, že svoje nákupy dlhopisov postupne utlmí do konca roka. Čím však prekvapila trhy, bolo vyhlásenie, že sadzby neplánuje zmeniť až do leta 2019. ECB sa tak podaril husársky kúsok, keď dokázala odkomunikovať zrušenie neštandardných opatrení a trhy reagovali poklesom sadzieb. Trhy totiž očakávali, že rast sadzieb príde už pred letom 2019.


V júni zasadala aj americká centrálna banka. S presne opačným výsledkom ako tá európska. Fed totiž sadzby zvýšil o 0,25 percentuálneho bodu a naznačil, že v roku 2018 sú na programe ešte dve zvýšenia. Rozdiel v úrokových sadzbách medzi USA a Európou sa tak naďalej rozširuje. Kým základné sadzby v USA sú v pásme 1,75 – 2,0 percentá, v eurozóne sú aj naďalej na nule. Záver mesiaca patril opäť americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a ním rozohraným obchodným vojnám. USA, Čína a Európa si ponad oceány prehadzovali clá, recipročné clá, clá na recipročné clá a tak dookola. Trhy tak opäť zasiahla nervozita z dosahov vzájomných taríf medzi hlavnými ekonomikami sveta. Finančné trhy dostali počas júna mnoho podnetov z ekonomického, politického či monetárneho zdroja. Ich vývoj bol preto pomerne kolísavý. Americké, európske či japonské akciové trhy v prvej polovici mesiaca rástli pozitívne, podporené rétorikou centrálnych bánk či upokojením situácie v Taliansku.

Druhá polovica mesiaca bola však pre akciové trhy nepriaznivá. Pod vplyvom obáv z obchodných vojen prevažne klesali. Európske indexy boli najviac zasiahnuté obavami z vývoja v Taliansku, preto ich medzimesačný vývoj bol najslabší. Koncom mesiaca európske indexy boli v jednopercentnej strate oproti jeho začiatku, kým americké a japonské boli mierne v pluse. Najhoršie sa však vyvíjali indexy rozvíjajúcich sa krajín. Predovšetkým čínsky akciový index – ten poklesol za jún o takmer 10 percent. Kombinácia rastúcich úrokových sadzieb v USA, zavádzané clá a negatívny politický vývoj spôsobili, že akciové indexy rozvíjajúcich sa trhov výraznejšie strácali.


Euro sa v prvej júnovej dekáde oproti doláru prevažne posilňovalo, no po zasadaní ECB sa karta obrátila a euro sa oslabilo o takmer 2,5 percenta. V druhej polovici mesiaca svoje straty získalo čiastočne späť a koncom mesiaca sa pohybovalo približne na úrovniach z jeho začiatku. Slabý mesiac má za sebou zlato, ktoré sa predovšetkým v druhej polovici júna oslabovalo a jeho celomesačný pokles prekročil 3,5 percenta.

Likvidita počas letných mesiacov na trhu každoročne klesá, čo otvára cestu na vyššie výkyvy. Kým leto z roku 2017 bolo až výnimočne pokojné, koniec koncov, ako celý minulý rok, tento rok môže byť letná sezóna plná prekvapení.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 15:18