Robot AILAReuters
StoryEditor

Zmyslom umelej inteligencie je znásobiť schopnosti ľudí

29.06.2018, 00:00

Keď Henry Ford, zakladateľ Ford Motor, povedal, že „vo väčšine prípadov platí, že muž so strojom je lepší ako muž bez stroja,“ istotne netušil, že jeho slová budú rezonovať aj o sto rokov, na prahu štvrtej priemyselnej revolúcie. Vo svojej dobe bol Ford priekopníkom vo využívaní najnovších technológií. Zaviedol pohyblivú výrobnú linku, operátorom pridelil fixné pracovné stanovisko, a to pomohlo skrátiť čas, za ktorý zmontoval auto, z 12 na 2,5 hodiny. No jeho príbeh nie je iba o odvahe inovovať, čo sa mu vrátilo v podobe neuveriteľnej efektivity. Je najmä o využití sily technológií, aby si aj bežní ľudia mohli dovoliť kúpiť auto, cestovať, kam sa im zachce a kedy sa im zachce.

Práve táto demokratizácia je najfascinujúcejším aspektom technológií. Keď sa zamyslíme nad najväčšími vynálezmi, od kolesa cez tlač kníh, parný stroj, telegraf, telefón až po lietadlá a internet, žiadny z nich ľudí nenahradil. Každý však zásadne urýchlil rozvoj spoločnosti či už tým, že poskytol prístup k vzdelaniu a informáciám širokým masám, alebo nám umožnil cestovať.


Dnes takýto potenciál otvárajú technológie ako umelá inteligencia (AI). Zjednodušene povedané, ide o schopnosť strojov rozoznávať obrázky a slová, učiť sa, spracúvať informácie a komunikovať ako my, ľudia. Nejde však o žiadnu novinku. Vedci pracujú na AI technológiách už desiatky rokov a už dnes nájdete umelú inteligenciu v mnohých našich produktoch a službách, ktoré bežne používate. Význam AI však skokovo vzrástol vďaka enormnej výpočtovej sile cloudu, obrovskému množstvu dát, ktoré máme k dispozícii, a prelomu vo vývoji algoritmov, napríklad v oblasti hĺbkového učenia. O to dôležitejšie je, aby sme práve teraz prijali jasné princípy, ktoré zaistia, že systémy postavené na AI budú spravodlivé, spoľahlivé, bezpečné, inkluzívne a transparentné.

Najväčší potenciál AI spočíva v tom, že rozširuje prirodzené schopnosti a zručnosti ľudí a umožňuje uvoľniť ich kapacitu a odbremeniť ich od rutinných úloh, aby sa mohli venovať kreatívnejším aktivitám. Najmä v čase, keď firmy trpia nedostatkom ľudí na pracovnom trhu, je dôležité zamyslieť sa nad tým, čomu zamestnanci venujú čas a ako čo najlepšie využiť ich potenciál. Predpokladom je však schopnosť a ochota stále sa niečo učiť a robiť veci inak ako doteraz. Tá najdôležitejšia zmena sa musí odohrať v našich hlavách a vo firemnej kultúre.

Veľmi dobre to chápal aj náš „československý Ford“ – Tomáš Baťa. V nových výrobných procesoch videl potenciál zvyšovania produktivity, ale najmä spôsob, ako zmeniť mentalitu ľudí a posilniť ich spoluprácu. Technológie sú iba nástroj a je na nás ľuďoch, aby sme definovali, ako a na čo ich chceme využívať. Ako hovorí náš generálny riaditeľ Satya Nadella: Kľúčovou otázkou dneška nie je, čo technológie môžu robiť, ale čo by mali robiť.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 09:23