Juraj Droba počas vyjadrenia k prieťahom pri získavaní kľúčových povolení, ktoré sú potrebné na plné rozbehnutie dopravných stavieb Triblavina a D4R7.TASR - Marko Erd
StoryEditor

Nechceme, aby do stredných škôl zatekalo

02.07.2018, 14:00
Dá sa učiť v učebni, v ktorej je 14 stupňov, alebo v škole, v ktorej 20 rokov zateká strecha a toalety sú v horšom stave ako „toitoiky“ na festivale?

Bratislavský kraj tento mesiac ukončí rekonštrukciu ôsmich stredných škôl, ďalších 24 sa dočká opráv počas prázdnin a na jeseň. Do chátrajúcich škôl tento rok župa naleje najmenej 15,5 milióna eur.

Výrazne zvýšiť kvalitu vzdelávania je životne dôležité pre Bratislavskú župu aj pre budúcnosť celého Slovenska. Lenže nestačí len zvýšiť platy učiteľov.

Ak si niekto myslí, že kvalitné školstvo môže fungovať v budovách a na zariadeniach zo 60. rokov, veľmi sa mýli. Keď chceme, aby mladí držali s Európou krok, musíme dostať do 21. storočia aj školy a ich vybavenie.

Skúste sa sústrediť v učebni, v ktorej je aj napriek zapnutému kúreniu v zime nanajvýš 14 stupňov, alebo v škole, v ktorej 20 rokov zateká strecha a toalety sú v horšom stave ako „toitoiky“ na festivale. Nepreháňam. Ide o reálne prípady z našich stredných škôl.

Investičný dlh župy voči školám odhadujeme v tejto chvíli na približne 70 miliónov eur. Väčšina verejných investícií na Slovensku v súčasnosti pochádza z eurofondov.

Avšak na rekonštrukciu škôl ich Bratislava nemohla čerpať a problém chátrajúcich stredných škôl tak roky nikto neriešil. Jedinou nádejou bol zisk z predaja školských budov. Peniaze sa však nakoniec použili inak a ustálenie siete tak potrebné investície do školstva neprinieslo.

V súčasnosti majú školy našu plnú pozornosť. Opravujeme ich v lete počas prázdnin, pri opravách s presahom do začiatku školského roka budeme v lete rekonštruovať vnútorné priestory a na jeseň exteriér, aby študenti neprišli ani o jednu vyučovaciu hodinu.

Bratislavská župa robí všetko preto, aby zlý technický stav školských budov ani ich zastarané vybavenie viac nebrzdili kvalitu vzdelá¬vacieho procesu. Školstvo dnes dostáva najväčšiu časť zo župného rozpočtu a spolu s dopravou bude pre nás vždy na prvom mieste.

Autor je bývalý poslanec SaS a súčasný župan Bratislavského kraja Juraj Droba.

01 - Modified: 2024-04-09 13:32:38 - Feat.: - Title: Materské školy chýbajú, no obce nejavia záujem o peniaze. Petržalka ide príkladom 02 - Modified: 2024-03-15 16:08:56 - Feat.: - Title: Najvyšší súd USA nariadil prerokovať blokovanie kritiky na internete. Politici si kontrolujú sociálne siete 03 - Modified: 2024-02-13 10:34:39 - Feat.: - Title: Bratislavu trápi nedostatok miest na výberových školách. Droba pri nich však otočil, nové už neplánuje 04 - Modified: 2024-01-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Droba sa plánuje zviezť na Rážovej novele. Obchvaty pri Bratislave chce urýchliť o dva roky 05 - Modified: 2024-01-27 12:30:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Ľudia zaplavili transparentný účet na prezidentskú kampaň Andreja Danka. Posielajú mu centy a uťahujú si z neho
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 11:48