Miroslav BeblavýArchív HN
StoryEditor

Zabojujeme o zelené Slovensko

03.07.2018, 00:00
Doterajšie vlády sú totiž majstrami potemkinovských dedín – krokov, ktoré zostanú len na papieri.

Pred vstupom do Európskej únie vládol pocit, že po prijatí bruselských štandardov nebude treba v mnohých oblastiach nič riešiť, len ich dodržiavať. Osobitne sa to týkalo životného prostredia, kde Únia predpísala Slovensku množstvo úloh – od kanalizácie po chránené územia. Postupom času však vidíme, že Únia nám nanajvýš môže pomôcť, skutočný boj si však musíme vybojovať sami.

Únia má napríklad program Natura 2000 týkajúci sa chránených území. Európske aj slovenské inštitúcie sa rady pochvália, že dve smernice, na ktorých Natura stojí, predstavujú najkomplexnejšiu právnu normu na ochranu prírody vo svete. Ani táto najkomplexnejšia norma však nezabránila na Slovensku či v Rumunsku vyrúbaniu chránených lesov a ohrozeniu množstva živočíšnych aj rastlinných druhov. Doterajšie vlády sú totiž majstrami potemkinovských dedín – krokov, ktoré zostanú len na papieri. Máme napríklad rozsiahle národné parky, ale drvivá väčšina ich územia nie je účinne chránená.


Tento prístup treba zmeniť. Životné prostredie a jeho kvalitu treba dať na jedno z prvých miest – ako sme to urobili v Spolu, keď sme navrhli výraznú časť peňazí z takzvaných sociálnych balíčkov dať aj do našej budúcnosti, teda aj do ochrany národných parkov. Najmä však treba pochopiť, že pri správnom prístupe sú peniaze vložené do životného prostredia naozaj investíciou, nie luxusným spotrebným výdavkom.

Keď som sa zoznámil s Erikom Balážom, dlhoročným ochranárom a zakladateľom iniciatívy My sme les, najviac na mňa urobil dojem ani nie tak hlbokým vzťahom k lesom, cez ktoré nás sprevádzal, ale svojím uvážlivým, pragmatickým pohľadom na vec. Nemci vedia vyťažiť státisíce návštevníkov a turistov z obyčajného lesa, ktorý by sme si na Slovensku ani nevšimli. Bezhlavé holorúbanie, ktorého sme u nás svedkami, je nielen proti ekológii, ale aj proti zdravému rozumu. Krátkodobé zisky zopár ľudí zaplatíme nielen povodňami, ale aj nemožnosťou rozvíjať úplne iný typ ekonomiky v našich regiónoch.

V Spolu preto dnes s Erikom pripravujeme program pre zelenú krajinu a prosperujúce regióny, ktorý povie „nie“ nielen pľundrovaniu lesov a polí, ale aj monokultúram a pôdohospodárstvu, ktoré ničí krajinu. Je ľahšie presadzovať zelené Slovensko v rámci jednotnej Európy. Ale presadiť si ho musíme sami a musíme to urobiť politicky. Pretože to dáva nielen ekologický, ale aj ekonomický zmysel.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 14:46